Киянка Галина Вишковська, 32 роки, готує на піст рис з овочами і брюсельською капустою.
"Мушу вигадувати, чого б зготувати на гарнір, щоб смачне і пісне. Пізно прийшла з роботи, мала в хаті лише зварений рис. Якраз згодилася свіжа брюсельська капуста. Заморозила її ще з осені. До неї найкраще брати пропарений рис, але в мене був нешліфований, нічим не гірший. Мию його у семи водах, щоб вимити біле борошно. З нього потім утворюється слиз і каша стає в'язка. Беру на дві частини рису три частини води. Варю 12 хвилин під кришкою. Перші 3 хвилини - на великому вогні, потім 7 - на середньому і дві на малому. Після цього не знімаю кришку. Має вистоятися ще стільки ж і просочитися парою. Тоді стає дуже ароматний і розсипчастий."
На склянку рису бере 200 грам капусти. Зрізує гострим ножем залишки качанів. Приварює у кип'ятку 4 хвилини.
"Якщо додати чайну ложку цукру, то капуста залишається яскраво-зеленою. Охолоджую її під проточною водою з крану. Я мала суміш заморожених овочів - моркву, горошок, кукурудзу, спаржеву квасолю, перець і цибулю. Взяла її жмені чотири."
Поки вариться капуста, вибирає з суміші моркву і перець. Розігріває у глибокій сковороді оливкову олію. Коли з'являється запах, висипає кубики моркви. Обсмажує 4 хвилини до м'якості. Кладе у сковороду 4 часничини у шкаралупі.
"Краще брати дрібні зубки часнику. Не чищу його. Обсмажую ще 3 хвилини, тоді солю і перчу. Кидаю дрібку сухого розмарину. Починає пахнути як плов."
Висипає у сковороду перець. Обсмажує його 5 хвилин на середньому вогні. Постійно помішує. Пахне як борщ. Пробує ложкою: "Ох і смакота! Вже би з'їла!" Тоді всипає решту овочів і вливає півсклянки гарячої води з чайнику. Накриває овочі кришкою і тушкує 10 хвилин.
"Тим часом ріжу навпіл кожен качанчик брюссельської капусти. Тоді додаю її до овочів. Тушкую ще 10 хвилин, поки не випарується вода. Якщо бачу, що мало - підливаю ще потроху. Капуста має добре проваритися, тоді втрачає гіркоту."
Вимикає вогонь. Всипає рис у сковороду і залишає під кришкою на 3 хвилини.
"Рис має прогрітися і просочитися ароматом. Овочі виходять м'які, ніжні, соковиті і дуже запашні. Цей гарнір добрий до смаженої курки і риби, а в піст іде як окрема страва."
Коментарі