пʼятниця, 24 травня 2013 22:12

Американські індіанці обсмажують гарбузові квіти у клярі
25

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Лоїс Еллен Франк, індіанка з племені Кіова, шеф-кухар, ділиться кількома рецептами страв традиційної індіанської кухні. Найбільше індіанці їдять кукурудзи, гарбуза і квасолі. У цих продуктах є всі пождивні речовини. Каже Лоїс, а страви з них значно смачніші за нездоровий фаст-фуд.

Пікі — кукурудзяний хліб завтовшки з аркуш паперу. Кожне плем'я Пуебло, яке робить цей хліб, має власну назву для нього, але зазвичай він один і той самий. Його роблять із тіста, виготовленого з синього кукурудзяного борошна, яке випікається у великих формах, а тоді згортається, наче газета. Випікання пікі — це мистецтво і ритуал. І потрібні роки, щоб стати майстром цієї справи. Раніше дівчину вважали хорошою нареченою лише після того, як вона могла продемонструвати, що вміє випікати пікі.

Морозиво роблять із синього або червоного кукурудзяного борошна, виставляють на ніч на холод. Діти могли їсти кукурудзяний лід вранці, коли він застигав. У різні кольори його забарвлювало сушене червоне, жовте і синє кукурудзяне борошно.

Форель, загорнута з беконом і начинена свіжими травами — одна з небагатьох м'ясниз страв індіанців. Адже споживають корінні американці переважно рослинну їжу. .
З кукурудзи виготовляють також хлібці на паличцці — корнікли.

- Солодкий свіжий смак кукурудзи не потребує вдосконалення. Ми додаємо креветки й орегано, які посилюють солодкий смак кукурудзи, - каже Лоїс.
Гарбузові супи дуже поширені на всьому Південному Сході Америки. Популярний суп із мускатного гарбуза, приправлений карі.

Суп із гарбуза і солодкої жовтої кукурудзи подається у їстівній мисці з гарбуза, прикрашений свіжим імбирем і лаймовим кремом.
Кукурудзяний суп готується в літні місяці, коли кукурудза найсолодша, але його можна зробити й у будь-яку пору року із замороженої кукурудзи. Пряного аромату надає йому порошок чилі. Суп подається зі смаженим червоним перцем і пюре з чилі.

Популярний також жолудевий суп. Жолуді з дубів південно-західного регіону Америки особливо солодкі на смак.

Гарбузове печиво жінки племені Пуебло у Нью-Мексико люблять приносити як частування, коли йдуть в гості. У кожної цей рецепт свій.

Тамалес — начинка, загорнута в лушпиння від кукурудзяного качана. Тісто зроблене з дрібно змеленого кукурудзяного борошна смаком від гострого до солодкого. Деякі з улюблених десертних тамалес у південно-західному регіоні — це компот із сухофруктів з абрикосами, родзинками, персиками, іноді кокос, який зазвичай подають із персиковим медом чи манговим соусом.

Кактус — природний десерт для індіанців. Щоб освіжитися, готують салат із листочків кактуса із вогняним соусом "халапеньйо". Мексиканський кактус має ніжне їстівне листя, яке збирають навесні. Воно дуже поживне і використовується в салатах. Поданий зі свіжими шматочками помаранчі, смаженим червоним перцем, смаженим гарбузовим насінням, цей салат поживний і смачний.

Гарбузовий хліб з кедровими горішками з домашньою горіховою пастою можна їсти як закуску без нічого. Водночас він добрий десерт.

Соняшникове печиво зуні з трав'яним желе готують досить часто. Соняшникові зернята дуже смачні в розмеленому вигляді. Індіанці століттями підсмажували їх і їли — цілими або як борошно.
Смажені квіти гарьуза з соусом із селери для індіанських племен - делікатес. Квіти ретельно збирають рано-вранці, перед тим, як вони відкриються сонцю. Збирають квіти чоловічої статі, бо вони не дають плодів і більші за жіночі. Краще тримають форму і надаються до фарширування.

Зараз ви читаєте новину «Американські індіанці обсмажують гарбузові квіти у клярі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути