На Різдво до куті обов'язково подають узвар. Його роблять із сушених фруктів. Підсолоджують напій медом, а не цукром, на відміну від звичайного компоту. Назва напою походить від слова "заварювати", тому що сухі фрукти і ягоди для узвару в більшості випадків доводяться до кипіння, але не кип'ятять.
У традиційному узварі груша придає солодкий смак, яблуко - кислинку, чорнослив - навар, вишня - аромат і відтінок.
Різдвяний узвар із сухофруктів
Інгредієнти:
Сушені яблука - 100 г.
Сушені груші - 100 г.
Чорнослив - 100 г.
Ізюм - 50 г.
Мед - 3-4 ст л
Вода - 5 л.
Приготування:
Сухофрукти помити, залити водою і додати мед.
Всипати в каструлю родзинки, накрити кришкою і варити на середньому вогні протягом години.
Готовий узвар настояти 3-4 години.
Охолодити і подати на стіл.
Різдвяний узвар-кисіль
Інгредієнти:
Сухофрукти (сушені груші, яблука, чорнослив, родзинки і вишня) - 500 г.
Цукор - 3 ст.л.
Крохмаль - 2 ст.л.
Вода - 1 л.
Приготування:
Сухофрукти промити і залити холодною водою
Додати цукор і варити узвар на дуже повільному вогні, поки фрукти і ягоди не стануть м'якими.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати на Різдво - меню з 12 страв
Крохмаль розвести водою, влити в гарячий узвар, доводимо до кипіння і охолоджуємо.
Узвар з яблук і журавлини
Інгредієнти:
Свіжі яблука - 500 г.
Свіжа журавлина - 300 г.
Мед - 4 ст. л.
Вода - 2-3 склянки
Приготування:
Журавлину промити і висипати в каструлю. Потовкти її і процідити сік.
Все, що залишається від соку, залити водою. Каструлю поставити на вогонь і довести до кипіння.
Потім процідити відвар. Яблука нарізати кубиками. У проціджений відвар додати цукор, добре розмішати і проварити.
Додати у відвар нарізані яблука і варити до їхньої готовності.
Отриманий компот змішати з журавлинним соком і залишити охолоджуватися.
Коментарі