Великий піст 2018 почався 19 лютого і триватиме в цьому році до 7 квітня. В цей період не варто відмовляти собі в смачних стравах, які мають бути одночасно пісними. Ннавіть під час посту люди можуть харчуватися правильно, різноманітно та повноцінно.
Рецепт рагу з гречки та квасолі
Інгредієнти:
гречка 1 склянка;
консервована квасоля 1 банка;
1 болгарський перець;
2 морквини;
селера;
2 цибулини;
3 склянки томатного соку;
сіль та перець чилі (за смаком);
Приготування:
Цибулю, моркву, селеру і болгарський перець дрібно порізати і обсмажити в глибокій сковороді до м'якості.
Коли овочі будуть готові, додати до них промиту гречку і залити томатним соком так, щоб сік покривав гречку. Додати сіль і перець чилі і довести до кипіння. Зменшити вогонь, накрити кришкою і залишити тушкуватися хвилин на 15.
З консервованої квасолі злити рідину, додати квасолю до гречки. Долити ще трохи томатного соку, знову накрити кришкою і тушкувати ще хвилин десять.
Рецепт салата з гречкою та фініками
Інгредієнти:
відварна гречка 1 склянка;
3 морквини;
1 цибуля;
жменя свіжого або мороженого шпинату;
1 чашка нуту;
6 фініків;
кінза (за смаком);
сіль, перець (за смаком);
олія 3 ст. л.;
винний оцет 2 ст. л.
Приготування:
Нут промити і замочити мінімум на 4 години (можна і на ніч). Потім злити воду і перекладасти нут в каструлю. Додати води так, щоб вона повністю покривала нут, і поставити каструлю на вогонь. Довести до кипіння, зняти піну, зменшити вогонь до мінімуму і накрити кришкою. Варити ще хвилин 40, поки нут не стане м'яким.
Моркву і цибулю порізати невеликими кубиками. Змішати з відвареною гречкою і готовим нутом, додати дрібно посічену кінзу і порізані листя шпинату. У чашці змішати олію, оцет, дрібку солі і перець. Перемішати і полити заправкою салат.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник робить із фруктів витвори мистецтва
Рецепт різотто з гречки і зеленого горошку
Інгредієнти:
гречка 1 склянка;
заморожений горошок 1 склянка
2 склянки овочевого бульйону;
вода 1 склянка;
2 зубчики часнику;
олія 1 ст. л.;
свіжий або заморожений шпинат;
лимонна цедра 1 ч. л.;
сіль, перець (за смаком).
Приготування:
Гречку замочити у воді на пару годин, потім промити кілька разів. У глибокій сковороді обсмажити дрібно нарізаний часник. Коли він пустить запах, додати в нього промиту гречку. Залити гречку бульйоном і довести до кипіння. Потім зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і залишити тушкуватися.
У блендері змішати половину горошку, шпинат, сіль, цедру лимона і столову ложку олії – паста повинна стати однорідною. Перекласти пасту в миску і відставити в сторону. Жменю горошку додати в гречку і готувати до повної готовності гречки. Гречку змішати з пастою і відразу подати.
Пісні пиріжки з капустяно-яблучною начинкою
Інгредієнти:
0, 5 кг борошна,
1 склянка води,
30 г дріжджів,
1 ст. л цукру,
4 ст. л олії,
0,5 ч. ложки солі;
для начинки:
1 середній качан капусти,
1 кисле соковите яблуко,
2 цибулини,
1 ч. л томатної пасти,
2 ст. л олії,
1 лавровий лист,
1 ст. ложка цукру,
сіль за смаком.
Приготування:
У теплій воді розчинити дріжджі, цукор і столову ложку борошна. Залишити у теплому місці на 15 хвилин до появи піни.
У просіяне борошно додати сіль, опару, що вже підійшла, й олію. Замісити пісне дріжджове тісто для пиріжків. Прикрити рушником тісто і залишити на 2 години в теплому місці, щоб воно підійшло.
Спассерувати дрібно нарізану цибулю на олії. Додати нашатковану капусту і протушкувати під кришкою на середньому вогні приблизно 10 хвилин.
Потім додати очищене і натерте на крупній тертці яблуко, лавровий лист, томат, сіль, цукор. Перемішати і обсмажити без кришки ще 7-10 хвилин.
Готове тісто викласти на стіл, посипаний борошном і розділити на 15-20 частин. З кожної частини сформувати невелику кульку, розкачати коржик, покласти в середину начинку і зліпити пиріжок. Викласти на змащене олією деко і поставити на розстойку на 20 хвилин.
Змастити поверхню пиріжків свіжозавареним підсолодженим чаєм для блиску і відправити пісні пиріжки у духовку, розігріту до 200°С. Через 10 хвилин зменшити температуру духовки до 180°С і випікати іще 20 хвилин.
Рисова запіканка з фруктами
Інгредієнти:
200 г рису,
100 г яблук,
100 г груші,
100 г ананаса,
100 г волоських горіхів,
1 ст. л лимонного соку,
1 ст. л олії,
50 г цукру,
10 г ванільного цукру,
щіпка солі,
500 мл води.
Приготування:
Ретельно промити рис, залити водою, посолити і варити, помішуючи, до напівготовності 15 хвилин.
Промити рис водою в друшляку. Яблуко, грушу і ананас почистити і нарізати часточками. З'єднати фрукти, скропи лимонним соком і перемішати.
У змащену олією форму для випікання викласти половину рису, на нього - фруктову начинку, посипати цукром, зверху накрити залишками рису і полити олією.
Випікати пісну рисову запіканку під кришкою у розігрітій до 150°С духовці 20 хвилин. Потім зняти кришку і випікати ще 5 хвилин.
Коментарі