Головною стравою Великодня є паска. Вона, зазвичай, буває з солодкого тіста та білосніжної глазурі. Щоб відійти від стандартів і зробити щось оригінальне, варто вибрати новий рецепт цієї випічки. Ця підбірка допоможе вибрати новий рецепт.
Шоколадно-апельсинова паска
Інгредієнти для тіста і опари:
борошно - 320 г
сухі дріжджі - 8 г
молоко - 160 мл
шоколад - 100 г
апельсин - 1 шт.
вершкове масло - 150 г
яйце - 1 шт.
сіль
Інгредієнти для глазурі:
шоколад - 50 г
вершкове масло - 25 г
кондитерська посипання
Приготування:
Розвести дріжджі в теплому молоці. Додати дві третини просіяного борошна, замісити тісто і залишити підходити в теплому місці на годину. Але накрити тісто рушником або плівкою.
Розтопити шоколад на водяній бані. Очистити апельсин і вичавити сік.
В опару висипати залишки борошна. Додати яйце, сіль, цукор, розтоплене вершкове масло, шоколад, апельсиновий сік і цедру. Замісити тісто, накрийте рушником і залишити ще на годину в теплому місці.
Розділити тісто на частини і викласти у формі, змащеній маслом. Розігрітидуховку до 180 градусів і випікайте коло 50 хвилин.
Для глазурі розтопити шоколад разом з вершковим маслом. Охолодитиі полити ним паску.
Італійський пасхальний кекс - коломба
Інгредієнти:
борошно - 500 г
молоко - 150 мл
свіжі дріжджі - 5 г
цукор - 300 г
6 жовтків і 4-5 білків
вершкове масло - 140 г
апельсиновий сироп - 2 ст. л.
1 стручок натуральної ванілі
апельсинові цукати - 125 г
фундук - 100 г
мигдаль - 50 г
цукрові кульки
крохмаль
Приготування:
Приготувати опару: в миску покласти дріжджі, налити125 мл молока і додати 125 г борошна і добре перемішати. Накрити опару і поставити в холодну духовку на 8 годин. Опара повинна збільшитися приблизно в три рази, а на поверхні будуть бульбашки. Додати 95 мл води (температура 37 ° С), 65 г цукру і 2 жовтки. Добре вимісити тісто в комбайні. Потім додати250 г борошна, і продовжувати місити тісто.
Додати 1 жовток, 70 г м'якого вершкового масла і продовжувати місити тісто. Через півгодини вимішування вийде гладке еластичне тісто.
Тісто перекласти в глибоку миску, накрити рушником і поставитив холодну духовку на 11-12 годин. Тоді додати в тісто 80 г цукру, 2 ст. л. апельсинового сиропу або 1 ст. л. апельсинової есенції, 25 мл молока і 2 жовтки. Продовжувати місити тісто в комбайні. Додати 125 г борошна і продовжувати місити. Додати 1 жовток, 4 г солі, стручок ванілі або 1 ч. Л. ванільного порошку, 70 г м'якого вершкового масла і добре вимісити. Потім додати 125 г нарізаних кубиками цукатів.
Зробити кульки з тіста, накрийте рушником і поставити в холодну духовку на годину.
Потім тісто розкласти по формах (тісто має доходити до половини висоти формочки). Накрити рушником і залиште на 2 години.
Приготувати глазур: 100 г фундука, 50 г мигдалю, 25 г крохмалю, 150 г цукру подрібніть в міксері в порошок. Додати 4-5 білків, збитих в міцну піну, обережно перемішати. Глазур можна викладати на сире тісто
Накрити кекс рушником на 2 години в холодній духовці. Потім кекс дістати з духовки, розігріти її до 180 ° С і поставити кекс знову.
Коли кекс буде на 2 см нижче рівня стінки форми, густо посипати його кульками цукру і продовжувати випікати. Загальний час випічки 50-60 хв.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святкування Великодня у світі: цікаві традиції з різних країн
Великодній кекс з малиною і бананом
Інгредієнти для кексу:
борошно - 250 г
цукор - 180 г
вершкове масло (м'яке) - 75 г
яйце - 3 шт.
сіль - ¼ ч. ложки
розпушувач - 3 ч. ложки
молоко - 200 мл
банани - 2 шт.
ванілін - 2 ч. ложки
Інгредієнти для глазурі:
вершковий сир - 250 г
вершкове масло - 20 г
лимонна цедра - 10 г
ванільний екстракт - 1 ч. л
дрібка солі
цукор - 350 г
свіжа малина - 300 г
Приготування:
У великій мисці збити міксером цукор і масло. По одному вводити яйця і постійно перемішувати. В іншій мисці з'єднати борошно, розпушувач і дрібку солі. Перемішати вінчиком.
У ще одній мисці змішати молоко, банани (розімніть їх виделкою) і ваніль. Все це теж потрібно добре перемішати. По черзі додавати борошняну і молочну суміші в цукор з маслом, ретельно перемішуючи після кожної ложки. Тісто має вийти однорідним, без грудочок.
Вилити тісто в змащену маслом форму і випікати близько 25 хвилин в духовці, розігрітій до 160 градусів. Вийняти кекс з форми і охолодити.
Щоб приготувати глазур, змішати вершковий сир, вершкове масло, цедру, ваніль і дрібку солі у великій мисці. Збити міксером, щоб суміш стала повітряною. Продовжити перемішувати на низькій швидкості, поступово додаючи цукор.
Кекс викласти на тарілку, щедро покрити глазур'ю і прикрасити малиною. Перед подачею поставити кекс на кілька годин в холодильник.
Мигдальний паска
Інгредієнти для тіста:
борошно - 800 г
дріжджі - 40 г
молоко - 280 мл
100 мл вершків 35%
вершкове масло - 230 г
2 яйця
7 жовтків
цукор - 180 г
цукор ванільний - 20 г
лікер "Марсала" - 150 г
цукати апельсина - 100 г
мигдаль неочищений - 150 г
Інгредієнти для глазурі:
білок - 1 шт
цукрова пудра - 20 г
мигдальне борошно - 20 г
мигдаль неочищений - 70 г
Приготування:
У теплому молоці розвести дріжджі, 100 г борошна і ретельно перемішати. Накрити ємність рушником і поставитив тепле місце на годину.
Коли опара збільшиться в об'ємі, додати ще 150 мл теплого молока і 100 г просіяного борошна. Ретельно перемішати і поставити в тепле місце на годину.
Борошно, що залишилося висипати гіркою на стіл, зробити поглиблення в центрі, влити розтоплене вершкове масло (тільки 200 г) і вершки. Додати жовтки і яйця, цукор, ванільний цукор і сіль. Ретельно перемішати тісто руками до еластичності, приблизно 20 хвилин. Якщо тісто вийде дуже крутим, додати трохи теплої води, щоб воно вийшло м'яким і легко відставало від рук.
Додати в тісто подрібнений в блендері мигдаль, ще раз добре вимісити, щоб горіхи розподілилися рівномірно. Круглі форми змастити вершковим маслом, заповнити тістом форми до половини, накрити рушником і залишити в теплому місці приблизно на 2 години.
Для глазурі збити білок одного яйця, але не до піни. Додати в нього мигдалеве борошно, акуратно перемішати. Вилити зверху на тісто і посипати подрібненим мигдалем. Випікати в розігрітій до 220 ° С духовці 10 хвилин. Зменшити температуру до 170 ° С і випікати ще 30-35 хвилин, поки скоринка не стане коричневою.
Екзотична паска з сиром і грудинкою
Інгредієнти для опари:
борошно - 70 г
пресовані дріжджі - 20 г
молоко - 240 г
Інгредієнти для тіста:
борошно - 500 г
сіль - 1 ч. ложка
цукор - 1 ст. ложка
яйця -2 шт.
вершкове масло - 180 г
твердий сир - 180 г
копчена грудинка - 180 г
Приготування:
У великій мисці змішати борошно з дріжджами і замісити до однорідності. Накрити і залишити при кімнатній температурі на годину. Опара буде пінитися, а якщо по мисці вдарити ложкою, просяде в центрі.
Нарізати грудинку кубиками. Покласти в сковороду і обсмажити до рум'яного кольору. Перекласти на тарілку, застелену паперовими рушниками. Сир натерти.
Змішати в мисці борошно, сіль і цукор. Додати яйця і опару. Вимішати поки тісто не збереться в товстий шар. Накрити тісто плівкою і залишити на 10-15 хвилин.
Розділити масло на 4 частини і поступово ввести в тісто. Додати в тісто шматочки грудинки і натертий сир і перемішати його руками.
Перекласти тісто в змащену маслом миску, закрити і залишити для вистоювання, поки тісто не збільшиться в об'ємі в 1,5 рази.
Змастити маслом форму для випічки. Розділити тісто на дві частини і скачати кожну в кулю. Викласти тісто у форму і залишити на 90 хвилин.
Розігріти духовку до 180 градусів. Випікати паску 50-60 хвилин.
Коментарі