Для українців сало є не тільки фірмовою стравою, ще й символом національної культури. Часто іноземці везуть його додому як сувенір. Цей продукт смакує не тільки в чистому вигляді, а й поєднуючись з іншими продуктами. Є багато рецептів з ним, про які мало хто знає, але точно сподобаються всім.
Користь сала важко переоцінити. При нинішньому малорухливому способі життя дієтологи рекомендують їсти його 50 грамів на день, щоб не погладшати.
"Копчене" сало в мультиварці

Сало порізати на середні шматки та натерти подрібненим часником. Залишити на годину.
В чаші мультиварки закип'ятити воду. Додати туди сіль, цукор, гвоздику, перець і лавровий лист.
Покласти у киплячу воду чацні пакетики і вимкнути мультиварку.
Через 5 хвилин дістати їх, а в розсіл покласти підготовлене сало.
Увімкнути мультиварку в режимі "Тушкування" на 1 годину 20 хвилин.
Після сигналу про готовність залишити сало в розсолі на 12 годин.
Дістати, витерти і покласти в морозилку. Через кілька годин сало можна їсти.
Сало по-закарпатськи

Сало порізати сало на шматки 7х15 см.
Добре обваляти кожен шматочок в солі і поставити в холод на 4 доби.
Зішкрябати всю сіль ножем, повторити процес з новою сіллю і знову витримати 4 доби.
Повторити процедуру ще кілька разів.
Через три тижні знову видалити всю сіль і натерти шматки сала з усіх боків сумішшю подрібненого часнику, чорного перцю та паприки (1х1х1).
Загорнути сало в харчову фольгу і покласти у холодильник. Через добу сало можна споживати. Для гостроти можна до паприки додати 1 чайну ложку червоного перцю.
Сало бутербродне з часником та перцем

Свіже охолоджене або трішки приморожене сало без м'ясного прошарку перекрутити через м'ясорубку.
Посолити, поперчити на смак і додати кілька подрібнених зубців часнику. Усе добре перемішати.
Можна додати мелений мускатний горіх або карі.
Перед тим як намастити на хліб, бажано дати постояти 3 години.
Сало з черемшею

Свіже сало порізати на невеликі шматки. Посолити і поперчити.
Дати постояти 20 хвилин при кімнатній температурі.
Зелень кропу, петрушки та черемшу посікти. Часник розрізати на кілька частин.
Сало, зелень, часник і дрібку меленого перцю змолоти у блендері до консистенції зеленого пюре.
Намастити на свіжий хліб або на тости.
Рулет із сала

Тонке сало з м'ясним прошарком, посолити і посипати меленим перцем.
Натерти його товченим часником.
Загорнути в тугий рулет і зв'язати ниткою або пекарським шпагатом.
Покласти рулет в поліетиленовий пакет, випустити повітря і щільно зав'язати.
Повторити процедуру тричі з трьома пакетами.
Покласти пакет в каструлю з холодною водою і довести докипіння.
Накрити кришкою і варити на малому вогні 3 години.
Дістати з води, охолодити в пакетах. Потім покласти в морозилку на 2 години.
Коментарі