четвер, 29 липня 2010 07:34

Зростання боргів із зарплати провокує сам уряд

Сума невиплаченої заробітної плати за перше півріччя становить 1 млрд 791 млн 938 тис. грн. Держкомстат порахував, що найбільше заборгували промислові підприємства, будівельні організації та оператори нерухомості у Донецькій, Луганській, Харківській областях та столиці.

— Борги із зарплати продовжують зростати, бо ситуація в реальному секторі економіки складна, хоч як урядовці не запевняють про вихід з кризи, — зазначає економіст Борис Кушнірук, 44 роки. — Головним боржником при цьому є сам уряд, який не поспішає відшкодовувати підприємствам податок на додану вартість. Через це десятки мільярдів гривень не потрапляють в економіку й провокують ланцюгову реакцію. Бо дуже часто підприємство, яке очікує на повернення ПДВ, винне кошти іншому. В результаті без грошей залишаються прості працівники.

Понад мільярд гривень зарплати заборгували економічно активні підприємства, близько 70 мільйонів — економічно неактивні, а третина мала би бути на рахунках підприємств-банкрутів. Можливо, облігації по ПДВ, які планує випустити уряд, частково вирішать проблему неплатежів. Але в банківській системі і так багато урядових облігацій. Якщо з"являться нові, то Кабмін не зможе фінансувати поточні витрати. Це спровокує нову хвилю неплатежів.

Запровадження кримінальної відповідальності керівників за невиплату зарплати нічого не дало. Бо кого притягувати, якщо підприємству винен Кабмін? Директори часто стоять перед дилемою: фінансувати виробництво чи виплатити зарплату і закрити завод.

Іще одне питання: наскільки самі робітники готові захищати свої права? Цього тижня гірники двох шахт на Донбасі погрожували розпочати страйк, щоб отримати борг за три місяці праці. І їм наступного дня перерахували кошти.

Зараз ви читаєте новину «Зростання боргів із зарплати провокує сам уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути