Ексклюзиви
середа, 26 липня 2006 18:04

"Зрада Мороза шокувала Тимошенко"

  Сергій Поліщук: ”Тимошенко досі вірить, що президнт розпустить цей парламент”
Сергій Поліщук: ”Тимошенко досі вірить, що президнт розпустить цей парламент”

Сергій Поліщук, 33 роки, народний депутат із Блоку Тимошенко, розповідає, що робитиме БЮТ, якщо президент не розпустить Верховну Раду, й аналізує можливі економічні наслідки урядування Віктора Януковича.


125 народних обранців від БЮТ підписалися під рішенням скласти свої повноваження. Чим викликане таке масове бажання позбутися депутатського значка?

— На це нас підштовхнула нинішня ситуація в українській політиці. Ми вважаємо, що певна кількість виборців через зради залишилася без свого представництва в парламенті. Тому його потрібно розпустити. Зараз у прем"єри проштовхують Януковича, при якому відбувалися фальсифікації президентських виборів. На наш погляд, це аморально.

Але ж для розпуску Верховної Ради треба, щоб повноваження склали не менше як 150 осіб?

— Так, тому ми звернулися до "Нашої України", щоб вони підтримали цю ідею. Хоча і знаємо про консультації між "Нашою Україною" та Партією регіонів.

І стосовно чого, за вашою інформацією, вони консультуються?

— Йдуть великі торги за посади, за участь у владі. Якщо Кушнарьов після параду мовних суверенітетів ні з того ні з сього заявляє, що він прихильник української мови як державної, то це вже, вибачте, кіно. Я не знаю, з чим Кушнарьов збирається йти на наступні вибори, якщо вони стають такими українофілами. Я впевнений, що це нещирі заяви.

Не вірите в "регіоналів"-демократів?

— Не вірю. Демократичністю в Партії регіонів і не пахне — там жорстка авторитарна система управління фракцією. Ви ж бачили, як Олег Калашніков (нардеп, що побив журналіста телеканалу СТБ. — "ГПУ") тремтів, коли на нього дивився Янукович.

Непослідовність Партії регіонів рано чи пізно з"їсть її

Що будете робити, якщо президент не розпустить Верховну Раду?

— Щойно Ющенко подасть кандидатуру Януковича в прем"єри, ми йдемо в опозицію і до нього, і до Партії регіонів. Починаємо готуватися до наступних президентських виборів. Можливо, навіть будемо ставити питання щодо їх дострокового проведення. Знаєте, колись Кравчук зняв прем"єра Кучму, потім той став президентом. Потім уже Кучма зняв прем"єра Ющенка, той теж став президентом. Ющенко зняв прем"єра Тимошенко — здогадуєтеся, що буде далі?

А як же Янукович? У нього рейтинг зараз вищий.

— Давайте повернемося до того, що вони нині говорять. Хіба "регіонали" нещодавно не агітували за другу державну російську мову, не агітували проти НАТО? А зараз вони й українською защебетали, і в НАТО уже збираються іти через референдум. Вони будували всю свою виборчу кампанію на жорсткій критиці Віктора Ющенка, а тепер кажуть, що це найкращий чоловік у світі. Мені здається, що непослідовність Партії регіонів рано чи пізно з"їсть її.

Погодьтеся, що Віктора Ющенка також не варто списувати з рахунку.

— Не варто, але якщо він не розпустить парламент, то в його президентській біографії буде поставлена жирна крапка. Щоб "Регіони" не робили, як би не обіцяли Ющенкові свою підтримку на наступних виборах. Коли Янукович їздитиме Донбасом і агітуватиме за друге президентство Ющенка, це виглядатиме неприродно.

Будете створювати тіньовий уряд?

— Звичайно, будемо. Невдовзі плануємо розробити власний проект бюджету на 2007 рік і представити його громадськості. І хай люди порівняють, чий бюджет кращий.

Хтось іще може втекти з БЮТу?

— Не знаю. Не чули, як пояснив свій вчинок один із втікачів?

Як?

— Він підійшов до нас і сказав: "Знаєте, хлопці, чому я втік?" — "Чому?" — "Бо не хочу, щоб Україна в НАТО йшла". Ну, це реально хвора людина! Ну який похід у НАТО?! У нас у програмі чітко записано, що входження до того чи того блоку вирішується через всеукраїнський референдум. Все.

Ринату Ахметову вигідніше йти в Європу

Чи здатен уряд Януковича реанімувати ідею створення Єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю, Казахстаном?

— Основному акціонеру Партії регіонів Ринату Ахметову вигідніше йти в Європу. Це дозволить збільшити вартість своєї компанії у три-чотири рази. Тому вони переїжджають до Києва, а головний офіс "СКМ" (компанія Ахметова. — "ГПУ") буде розташований біля Міністерства закордонних справ.

Микола Азаров каже про намір повернутися до режиму спеціальних економічних зон, територій пріоритетного розвитку.

— Їхня зацікавленість у цьому зрозуміла. Вони мають заводи і слабку інфраструктуру аграрного сектору. Але прагнуть заробляти і на сільгосппродукції. Маючи вільні економічні зони, вони ввозили туди на суперпільгових умовах пшеницю, м"ясопродукти, зерно, цукор. Наживали величезні гроші майже з повітря. А вітчизняні аграрії терпіли колосальні збитки.

Деякі експерти кажуть, що за прем"єрства Януковича почнеться чергова хвиля "великої прихватизації".

— Вони, маючи свого прем"єра, посадять свою людину на податкову і на прокуратуру — і все, що було недокрадено за часів Кучми, дістанеться представникам відомих політичних сил.

Що це будуть за об"єкти?

— Йдеться про "Укртелеком", про масову приватизацію шахт. Можливо, про Одеський припортовий завод.

Як себе почуває Юлія Тимошенко?

— Вона почуває себе чудово навіть у найважчі свої часи. Зрада Мороза по-людськи шокувала Тимошенко. Бо до останнього часу він був тим політиком, якому вона довіряла. Вона досі вірить, що президент розпустить цей парламент. Хоча підстав вірити в це все менше.

Зараз ви читаєте новину «"Зрада Мороза шокувала Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути