понеділок, 17 січня 2011 11:31

Зовнішні борги за два роки знецінять гривню

 

Румунія, Україна та Греція є найбільшими позичальниками Міжнародного валютного фонду за програмами "стенд бай". На ці три країни приблизно рівними частками припадає понад $42 млрд із близько $62 млрд виділених кредитів.

— Транші, які уряд отримує від МВФ, не призначені на інвестицій в економіку країни. Для цього уряд використовує фінансування від Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку та інших міжнародних фінансових інституцій, — каже 27-річний Олександр Лозовий, аналітик незалежного інвестиційного банку "Фенікс Капітал". — Гроші МВФ спрямовані на стабілізацію фінансової системи на випадок можливих проблем із зовнішніми платежами країни. Транші направляють в резерви Національного банку, щоб нівелювати вплив зовнішніх і внутрішніх ризиків для України.

Серед перших назву проблему сповільнення світової економіки. Це може призвести до скорочення попиту на основні українські експортні товари, насамперед металургію та машинобудування. Як наслідок — зменшиться приток валюти в Україну. Ще один ризик лежить у фінансовій площині, це — поглиблення економічної кризи в Європейському Союзі. Проблеми в Португалії та Іспанії обмежать можливості уряду знаходити зовнішні запозичення на покриття дефіциту бюджету, а в приватному секторі підприємства будуть змушені зменшити фінансування інвестиційних програм.

Внутрішні ризики економічного розвитку — дефіцит Пенсійного фонду, слабкий стан банківської системи та брак довгострокових фінансових ресурсів для реформ.

Кредит МФВ найдешевший — 3,5% річних  — і найменш ризикований. Але якщо події розвиватимуться за негативним сценарієм, обмінний курс гривні зазнаватиме тиску. У 2011–2012 роках зростають ризики девальвації національної валюти внаслідок значних виплат за зовнішніми боргами. У такій перспективі зберігати заощадження краще спочатку у гривні, а за рік збільшити доларову частину — чи то на банківському рахунку, чи на руках — до 40 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «Зовнішні борги за два роки знецінять гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути