Ексклюзиви
вівторок, 17 вересня 2019 06:11

Знущаються з місцевого самоврядування, як колись Тимошенко й Азаров

У грудні 2009 року в держбюджеті не вистачало коштів на пенсії. Це загрожувало президентським амбіціям тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. І вона забрала кошти в місцевих бюджетів і розрахувалася з пенсіонерами.

Гроші за грудневі борги віддавав уже уряд Миколи Азарова в березні. Їм сподобалася така ідея. Тому стали затягувати проплати. Наприкінці правління Віктора Януковича казна відставала від реальності на півроку. Тобто, бібліо­тека передплатила газету з січня, а оплатили передплату в липні. Через довгий розрахунок ціни на будь-які закупівлі були вищі за ринкові. Бізнес страхував ризики.

Систему вирівняв уряд Арсенія Яценюка у вересні 2014‑го. Стали платити день у день борги.

І ось 11 вересня Міністерство фінансів надіслало лист органам місцевого самоврядування, щоб повернули останню субвенцію на розвиток окремих територій. Мовляв, попередники неправильно розподілили гроші, є корупційні ризики, не дамо вкрасти.

Насправді державний бюджет не виконується вперше після 2013 року. Треба примусово скоротити видатки. Спочатку з місцевого самоврядування познущалися Тимошенко й Азаров, а тепер команда Зеленського.

Основний принцип бюджетного кодексу: бюджети не відповідають один перед одним. Якщо проблеми має держбюджет, місцеві тут ні до чого. Тому об'єднані територіальні громади мають право гроші не віддавати.

Зараз ви читаєте новину «Знущаються з місцевого самоврядування, як колись Тимошенко й Азаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути