Ексклюзиви
неділя, 17 вересня 2006 16:01

Змінити прізвище можна за 5 гривень 10 копійок

21 рік Олена жила з прізвищем Пиріжок. Зараз вона Воронцова. Не тому, що вийшла заміж. Дівчина просто змінила прізвище. На це пішло три місяці.

Охочих змінити прізвище в Україні у першому півріччі цього року було понад 10 тисяч. За даними Мінюсту, це на 2% менше, ніж торік.

— Для отримання нового прізвища або імені слід подати заяву до районного відділу реєстрації актів громадянського стану, — розповідає головний спеціаліст Шевченківського рагсу столиці 24-річна Ірина Дубиківська. — До заяви додаються паспорт громадянина України з відміткою про постійну адресу проживання, свідоцтво про народження, одруження або розлучення і фотокартка.

У 14 років людина має право на зміну прізвища та імені тільки за згодою батьків або опікуна. У 16 її вже не потрібно. Отримати нове по батькові можна лише у двох випадках: якщо сам батько змінює ім"я або якщо дитину всиновлює інший чоловік.

Після звернення до рагсу заведену там справу, з усіма документами та фотокопіями, направляють до паспортного столу. Там людину перевіряють на наявність судимостей і дають відповідь. Чекати на неї доведеться три місяці. Коштуватиме все 5 гривень 10 копійок. За повторну зміну прізвища треба буде заплатити вже 51 гривню. Причому назватися знову можна буде будь-як.

— У людей різна психологія. Якщо вони вважають свої імена немилозвучними і хочуть змінити їх навіть на відверто чудернацькі, ми не заперечуємо, — продовжує Ірина Дубиківська. — Це особистий вибір кожного. Пам"ятаю випадок, коли чоловік із звичайним прізвищем на кшталт Іванов вирішив називатися Бернардом. А жінка, яка носила прізвище Лисиця, змінила його на Фокс. Тобто "лисиця" англійською мовою.

Часто імена та прізвища обирають на честь кумирів. Після помаранчевої революції в країні побільшало Ющенків і Тимошенків.

Зараз ви читаєте новину «Змінити прізвище можна за 5 гривень 10 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути