середа, 25 квітня 2012 06:45

"Землю віддаватимуть по тисячі доларів за гектар"

 

— Ці цифри нереальні, — коментує результати дослідження настроїв власників земельних паїв 60-річний Петро Душейко. Він — колишній нардеп та засновник аграрної корпорації "Дніпро". Підприємство Душейка орендує землі в 10 селах Чорнобаївського району Черкащини. — За часи розпаювання вмерли 15 процентів пайовиків. Їхні паї родичі продадуть відразу. Ще 15-20 процентів уже зараз просять купити в них землю. Тобто 25-30 процентів паїв продаватимуть одразу. І не за тією ціною, що встановить держава, а за ринковою.

Якщо далі триватиме зубожіння, землю віддаватимуть і по тисячі-дві доларів за гектар. А ще ж є пияки та інші асоціальні елементи. Гірше йтиме продаж тільки в тих селах, де нормальні орендарі. Тобто відсотків 40-50 власників віддадуть паї в оренду. А кількість тих, хто працюватиме на власній землі, становитиме менш як 7 процентів. До землі треба техніку чи хоч коней. Нічого цього немає.

Оптимальна форма господарювання для села — 3 тисячі гектарів. Це і не дрібне фермерство, і не латифундія. Приблизно так було в колгоспів за часів Союзу. Таке зараз є і в Канаді, й у Великій Британії. Дрібним фермерам краще займатися овочівництвом. Для цього досить 40-50 гектарів. Таких господарств багато в Голландії.

Я проти скасування мораторію на продаж землі. І аргументи про те, що землею торгують, зараз мене не переконують. Значить, погано роблять свою роботу правоохоронні органи. Якщо мораторій усе ж скасують, українські аграрії постануть перед серйозним вибором — чи купити нового комбайна і залишитися без землі, чи купити землю й залишитися без комбайна та врожаю. Бо грошей на все не вистачить.

Зараз ви читаєте новину «"Землю віддаватимуть по тисячі доларів за гектар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути