середа, 21 січня 2009 16:52

"Збройні провокації можливі у деяких українських регіонах"

  Валентин Бадрак: ”Це найнижчий оборонний бюджет за останні роки, тому що в ньому лише 6,9 мільярда гривень виділятимуть за основним фондом, тобто гарантовано”
Валентин Бадрак: ”Це найнижчий оборонний бюджет за останні роки, тому що в ньому лише 6,9 мільярда гривень виділятимуть за основним фондом, тобто гарантовано”

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак, 40 років, вважає: Україна через завелику чисельність війська намагається вирішити проблеми, що мали б розв"язати завдяки сучасній техніці та озброєнню.

Уже відомо, що українська армія не стане контрактною і наступного року. Отже, строкову службу не скасують?

— Ні. Принаймні найближчі рік-два. Армію тепер відкинуто ще на два кроки назад. І програма розвитку Збройних сил України, де 2010-й є останнім терміном переходу на контракт, і відповідні обіцянки прем"єра Юлії Тимошенко поки що залишаються деклараціями. Нині найбільш доцільним терміном переходу на контрактну армію є 2013–2014 роки.

Таке гальмування реформ пов"язане з кризою, браком коштів чи відсутністю політичної волі?

— Усе це взаємопов"язане. Але світова криза не є основною причиною. За умов політичного консенсусу в країні запрацювала б, нехай і не в повному обсязі, програма розвитку Збройних сил. Однак нинішня ситуація в країні навряд чи дає сподівання на розвиток війська цього року.

Нещодавно президент затвердив рішення РНБО про невідкладні заходи з підвищення обороноздатності України. Про що йдеться?

— Ця тема з"являється періодично. На початку 2008-го був указ глави держави про додаткове фінансування армії у розмірі 7,5 мільярда гривень. Гроші мали піти саме на посилення боєздатності війська. Але в повному обсязі їх так і не виділили через політичну кризу та внутрішньоекономічні проблеми. Тепер повернутися до цього змусив аналіз локальних конфліктів, що відбулися торік. Але сумнівно, що 2009-го вдасться зробити щось суттєве. Не зробили навіть рік тому, коли ще не було світової фінансово-економічної кризи. Зараз реалізувати ці наміри значно складніше.

Що ж треба робити для зміцнення війська?

— Україні варто зосередитися на програмах, які безпосередньо впливають на обороноздатність держави. Це модернізація парку літаків МіГ-29, Су-27, вертольотів Мі-24. Варто сконцентруватися на програмі створення корвета, щодо якої уже є певні напрацювання, чи на розробці багатофункціонального ракетного комплексу або ж на літакові Ан-70. Усі три пріоритетні програми оборонний бюджет не витягне, а от зрив, наприклад, корветної може на багато років знеславити Україну в очах європейських оборонних компаній. Тому треба вибрати щось одне, щоби почати переозброєння, яке потребує значних коштів.

Програми переозброєння можуть бути виконані не більше ніж на 10 відсотків

Яка оптимальна чисельність армії має бути?

— У президентському указі зазначено: до кінця 2011 року чисельність Збройних сил має бути 162 тисячі військовослужбовців та 50 тисяч працівників для забезпечення діяльності та функціонування армії. Це багато. Але така кількість лише умовно може прикрити плями, що виникли у зв"язку з гальмуванням процесу переозброєння. Міноборони кількістю особового складу намагається вирішити проблеми, що повинні розв"язувати завдяки сучасній техніці та озброєнню. Але ж голими руками країну не захистити.

Історично українське військо зосереджувалося на західному напрямку. Тепер іде посилення східних кордонів та збалансування розташування підрозділів. Це має сенс, але за умов забезпечення їх сучасним озброєнням.

На оборонні потреби 2009 року в бюджеті передбачено 11,1 мільярда гривень. Цього достатньо?

— Це найнижчий оборонний бюджет за останній час, тому що в ньому лише 6,9 мільярда гривень виділятимуть за основним фондом, тобто гарантовано. Решта — за так званим спецфондом. Але я не пам"ятаю жодного року, коли спецфонд реально було б наповнено на 100 відсотків. А спецфонд 2009-го у 4,2 мільярда є фантастикою. Тому такий оборонний бюджет може забезпечити хіба що утримання Збройних сил на рівні 2008 року. На бойову підготовку спрямують не більш як половину від потрібного. А програми переозброєння за умов такого фінансування можуть бути виконані не більше ніж на 10 відсотків.

Які нині є реальні загрози безпеці України?

— Це ймовірність втягування країни в регіональні конфлікти, організація провокацій у деяких областях України, зокрема з використанням зброї та екстремістських угруповань. За таких умов ще актуальнішим стає покращання боєздатності армії. Погіршилася загальна геополітична ситуація в регіоні. Не виключено, що країну непрямо втягнуть в якийсь конфлікт.

Що треба зробити, аби всього цього уникнути?

— Найкращим є дипломатичний шлях, досягнення політичного порозуміння усередині країни, налагодження гарних відносин із сусідніми державами. Але водночас треба зміцнювати оборону й дбати про соціальне забезпечення деяких проблемних регіонів — сходу, Криму. Саме соціальні програми здатні покращити ставлення населення до влади.

Зараз ви читаєте новину «"Збройні провокації можливі у деяких українських регіонах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути