пʼятниця, 29 липня 2011 05:30

Засудженим бракує у колоніях роботи

Віктор Янукович підписав Закон "Про амністію в 2011 році". Повністю або частково будуть звільнені засуджені пенсійного віку, неповнолітні, вагітні, інваліди, учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, пенсіонери, ветерани війни й інші люди, які скоїли нетяжкі злочини.

Раніше президент ветував закон через норму, яка поширювала амністію лише на засуджених, що відшкодували матеріальні збитки. У другій редакції таке обмеження зняли.

— За амністією на волю із колоній вийдуть максимум 2,5 тисячі осіб, а не 10 тисяч, як казали місяць тому, — каже голова Пенітенціарного товариства України Олександр Букалов, 56 років. — Адже більшість людей, які підпадають під амністію, не сидять за ґратами. Вони відбувають покарання, не пов'язані із позбавленням волі. Наприклад, засуджені умовно. Такі амністовані люди залишаться на волі й не муситимуть регулярно відзначатися в міліції, щоб нікуди не виїхали.

Рішення президента скасувати норму про відсутність боргів за матеріальною шкодою правильне. Інакше під амністію взагалі мало хто підпав би. Я запитав в адміністрації колоній, де утримують 1200 осіб, скільки людей вийде за амністією. Відповіли: підпадають під закон 50 людей, але через борги вийдуть усього троє-четверо. У кого є родичі, зберуть декілька тисяч гривень — і віддадуть гроші. Інакше погасити заборгованість треба роботою в колонії. За місяць людина заробляє 400–600 гривень, з яких 300 вираховують за харчування. Але в колоніях зайняті 25–60 відсотків працездатних в'язнів. Роботи практично нема. То чому людина має сидіти зайвий рік лише тому, що держава не забезпечила його роботою?

Процес амністії триватиме три місяці. За цей час працівники тюремного департаменту надішлють справи кандидатів у суди. А там будуть вирішувати, чи можна застосувати закон про амністію. Якщо засуджений був злісним порушником режиму, щомісяця отримував покарання, то його не звільнять. Можливо, комусь відмовлять в амністії, але значно зменшать термін перебування в неволі.

Важливо, що закон буде виконаний у теплу пору року. Це полегшить життя тим, хто має проблеми із житлом. Людям буде простіше знайти підробіток, наприклад, на зборі врожаю, у торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «Засудженим бракує у колоніях роботи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути