Ексклюзиви
пʼятниця, 01 березня 2013 07:15

Західні християни святкуватимуть Великдень на 35 днів раніше

Цьогоріч православні та греко-католики святкуватимуть Великдень 5 травня. Великий піст розпочнеться 18 березня. Натомість римо-католики зустрінуть Пасху 31 березня. Різниця у 35 днів — рекордна, однак загалом вона не рідкість. Так було 2002-го та 2005-го. Збігалися Великодні 2004, 2007, 2010, 2011 року.

Різниця виникає через різне обчислення дати. Римо-католики користуються григоріанською пасхалією — принципом визначення дати Великодня. Греко-католики та православні — александрійською. На Першому вселенському соборі 325 року ухвалили, щоб свято "відзначати першої неділі після весняного повного місяця". Ніби ніяких проблем, але єпископи її знайшли: що вважати повним місяцем?

У Римі рівноденням називають 25 березня. Тоді як на Сході — 21 березня. Від цих дат і відштовхувалися. Якщо ж повний місяць припадав на дату перед 21 березня, на Сході його відразу перекидали на наступні 30 днів. Так само тут дату Великодня переносять на тиждень, якщо вона збігається з єврейською Пасхою. Нову григоріанську пасхалію запровадили 1583 року. Її суть у тому, що вона такого перекидання на 30 днів не робить. Східні християни не прийняли її, бо західний Великдень буває іноді навіть раніше від єврейської Пасхи. А вона, за східною пасхалією, не може збігатися чи передувати юдейській. Тоді як римо-католики чи протестанти можуть відзначати Христове воскресіння в один день із євреями.

Західний Великдень у 45% випадків випадає на тиждень раніше за східний. Ще у 30% випадків Великодні збігаються. У 20% — різниця п'ять тижнів. Зовсім рідко різниця може бути чотири тижні. Різниці у два-три тижні не буває.

По-західному обчислюють Великдень римо-католики, протестанти — баптисти, лютерани, англікани й фінська православна церква. По-східному святкують усі східнокатолицькі та православні церкви — румунська, болгарська, грецька та інші.

Між західними та східними християнами й досі немає згоди щодо дати Великодня.

— Для православних церков це стало питанням власної ідентичності, відмінності від Заходу, — пояснює релігієзнавець Андрій Юраш, 43 роки.

Зараз ви читаєте новину «Західні християни святкуватимуть Великдень на 35 днів раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути