Ексклюзиви
понеділок, 18 травня 2009 16:24

Закрили 10 319 гральних закладів

Що наше життя? Гра! Цей знаменитий вислів для багатьох наших співвітчизників слід було б переробити: все життя — гра, а люди від гри залежні. Про психологічну залежність від азартних ігор знають майже всі. Також відомо, що гральний бізнес за всіх часів й усюди був найбільш криміналізованою галуззю. У світі ним опікувалася мафія, як, наприклад, наркотиками та проституцією.

Про це написано чимало газетних статей, знято десятки телесюжетів. Але всі намагання журналістів привернути увагу до проблеми були марними — в Україні шаленими темпами з"являлися нові та нові заклади із гральними автоматами, де "однорукі бандити" відбирали у людей останню копійку. За статистикою, в нашій країні ще недавно діяло 10 413 таких салонів!

Страшна трагедія в Дніпропетровську, коли в залі гральних автоматів стався вибух і загинули люди, змусила уряд Юлії Тимошенко підійти до проблеми комплексно: спершу призупинити діяльність, а далі, за рішенням парламенту, заборонити гральний бізнес в Україні взагалі.

Верховна Рада ухвалила Закон N4268 "Про заборону грального бізнесу в Україні" (автором його був "бютівець" Валерій Писаренко). Цей закон, на думку Юлії Тимошенко, є жорстким, але справедливим. До порушників його норм застосовуватимуть фінансові санкції, а за невиконання закону передбачили кримінальну відповідальність — позбавлення волі на п"ять років. Закон набуває чинності від дня опублікування та діє до прийняття законодавства, яке має на меті створення спеціальних гральних зон. Прем"єр-міністр запевнила, що подальше територіальне розташування таких закладів обов"язково погоджуватимуть із громадами: "Де громада буде готова прийняти на свою територію це "щастя", тільки після того ми будемо думати, де розташовувати".

2664 гральні заклади розташовувалися в житлових будинках

Важливо, що доки не було закону, а діяло лише рішення про призупинення ліцензій, уряд не сидів склавши руки. Так, Міністерство внутрішніх справ ужило заходів щодо перевірки суб"єктів господарювання у сфері грального бізнесу. В результаті до 11 травня 2009 року було закрито 10 319 (99%) гральних закладів, які працювали на момент перевірки, в тому числі 2664 — розташованих у житлових будинках. Було викрито 3,9 тис. фактів протиправної діяльності, серед них 1,8 тис. — надання послуг без відповідної ліцензії та 2,2 тис. — без патенту. Виявлено 13,5 тис. одиниць грального обладнання (гральні автомати та столи), яке функціонувало без дозвільної документації. Безкарність і надприбутки призводили до того, що гральні заклади множилися, мов гриби після дощу. На вулицях міст і містечок, де ще вчора були гастрономи чи книгарні, відкривалися салони з яскравою рекламою, що заманювала довірливих громадян. За всім цим стояли впливові власники. Як сказала Юлія Тимошенко, деякі з них мають депутатські мандати та перебувають у лавах Партії регіонів.

Глава уряду зауважила, що напередодні прийняття закону про заборону грального бізнесу до Кабміну надійшли сотні телеграм від українських громадян, які постраждали від протиправної діяльності гральних закладів. "У гральних залах іде обдирання людей, повна духовна деградація. Громадяни шлють телеграми і телефонують на спеціальні гарячі урядові лінії, вимагаючи навести порядок із цим гральним бізнесом", — заявила Юлія Тимошенко. Зрозуміло, що без її наполегливості та твердості неможливо було б переламати хребет гральній мафії. Деякі журналісти навіть поцікавилися в прем"єрки: чи не боїться вона помсти з боку тих, кому перекрила потік великих грошей?

Автор вищезгаданого закону про заборону грального бізнесу Валерій Писаренко подякував Кабміну за принципову позицію щодо цього питання. "Якби уряд не проявив рішучість і волю, щоб закрити гральні зали, то парламент на це ще не скоро зважився б", — підкреслив він і відзначив, що це сталося завдяки "жорсткій волі та твердій руці" Юлії Тимошенко.

Писаренко повідомив, що відтепер уряд братиме участь у розробці законодавчих актів щодо створення спеціально призначених територій за межами міст для цього виду бізнесу. Щоправда, радіти перемозі над "однорукими бандитами" зарано. Тепер ухвалений парламентом закон має підписати президент України Віктор Ющенко. А він, і це відомо, не відзначається такою твердістю, як Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Закрили 10 319 гральних закладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути