Ексклюзиви
вівторок, 18 серпня 2009 16:59

Законопроект про декларування доходів чиновниками допомагають готувати американці

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко обіцяє ініціювати законопроект, який дасть можливість контролювати витрачання не задекларованих доходів державними службовцями найвищого І–ІІІ рангів. "Уся їх нерухомість придбана за кошти, неспівмірні з декларацією про доходи, — зазначив він. — Таку власність, а також кошти на офшорних рахунках слід повертати державі через суд".

Геннадій Москаль, 58 років, народний депутат від "Нашої України — Народної самооборони", заступник голови комітету з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією:

— Для чого щось вигадувати? Уже давно група американських юристів під керівництвом Богдана Литвицького допомагають уряду розробити законопроект про декларування доходів — з урахуванням найкращого досвіду податкових органів Європи та США. Я зіткнувся з ними, коли розробляв свій проект. Вони показали мені готові напрацювання. При податковій адміністрації передбачено створити спеціальний департамент, який вибірково перевірятиме не менше п"яти відсотків декларацій держслужбовців. Там передбачено, як і що конфісковувати, на кого накладати штраф, кого усувати з посади, кого притягати до кримінальної відповідальності тощо.

Нині ж правоохоронці не мають змоги контролювати чиновників. Бо згідно з постановою Кабміну, декларація про доходи держслужбовців, крім найвищих посадовців, є конфіденційною інформацією і не підлягає опублікуванню. Вона підшивається до особової справи і ніхто не може до неї підійти. Прийнятий ще 1995 року Закон про корупцію себе вичерпав, з 1 січня 2010 року він втрачає силу.

Степан Хмара, 71 рік, колишній народний депутат:

— Уперше законопроект про декларування доходів і майна фізичних осіб я пропонував ще 1995 року. Тоді його успішно провалили. Боротьба проти декларування і доходів, і видатків держслужбовців усіх рангів йде вже багато років. Але й з цим складом Верховної Ради нічого не вийде. При нинішньому розмахові корупції й тому, що влада фактично в руках корумпованих мафіозних кланів, нормальний законопроект не буде прийнятий ніколи.

Прийнятий 1995 року Закон про корупцію себе вичерпав

Наливайченко трохи зайшов не у свій город. Йому треба більше зайнятися діючими депутатами, їхніми неофіційними доходами, зв"язками з контрабандою.

Ігор Жданов, 41 рік, президент аналітичного центру "Відкрита політика":

— Такий закон потрібен. Це нормальний цивілізований крок до зменшення рівня корупції. Він застосовується в багатьох країнах. Враховуючи загальну ситуацію в Україні, розраховувати на прискорене ухвалення такого закону не варто. Але, можливо, на його долю вплине президентська виборча кампанія, яка стимулюватиме до цього окремі фракції парламенту. Бо це буде популярним серед громадян кроком. І висуванці партій отримають певні бали в перегонах. Але щоб закон запрацював, треба ще приймати підзаконні акти й налагоджувати весь механізм контролю.

Зараз ви читаєте новину «Законопроект про декларування доходів чиновниками допомагають готувати американці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути