вівторок, 30 січня 2007 16:13

Законодавці підготували селянам "подарунок"

Парламент збирається змінити закон "Про зайнятість населення". Народні депутати вже ухвалили зміни в першому читанні. "За" проголосували 347 парламентаріїв, отож імовірність остаточного ухвалення закону велика. А після цього всі селяни, які приватизували свої земельні паї для ведення особистого селянського господарства, вважатимуться працевлаштованими і не зможуть претендувати на допомогу з безробіття. Таким є одне з нововведень.

Нині до категорії зайнятих належать тільки ті члени особистих селянських господарств, для яких робота на своєму наділі є основною. І то коли розрахунковий місячний дохід на одного члена принаймні дорівнює розміру мінімальної заробітної плати. Якщо Верховна Рада остаточно ухвалить зміни до закону, члени особистого селянського господарства стануть особами, які забезпечують себе роботою самостійно.

Це зачепить інтереси 4,9 млн домогосподарств. Саме стільки володіють зараз земельними ділянками з цільовим призначенням "для ведення особистого селянського господарства". Переважно живуть вони за рахунок утримання худоби та птиці. Тож доходи їхні мізерні. Лише 178,9 тис. мають у приватній власності сільськогосподарську техніку. Тобто, на 27 господарств припадає один трактор, комбайн чи якийсь плужок.

Зміни зачеплять 4,9 мільйона домогосподарств

Враження таке, що законопроект покликаний штучно зменшити кількість безробітних в Україні. А на селі їх все більшає. І боротися з безробіттям законодавці пропонують не створенням альтернативних робочих місць, а оголошенням "щасливих" власників гектарів працевлаштованими. Владі це на руку: можна поліпшити показники безробіття, радикально нічого не змінивши. Але при цьому землю "для ведення особистого селянського господарства"  давали на селі вчителям та іншим зайнятим у соціальній сфері. Виходить, що якщо вони з якихось причин втратять основну роботу, то не зможуть претендувати на допомогу по безробіттю.

Звісно, коли селянське господарство має в обробітку десятки гектарів землі (свої паї плюс орендовані в односельців), трактор, комбайн і при цьому члени такого особистого селянського господарства значаться на обліку як безробітні й отримують відповідну допомогу — це несправедливо. Але якщо сім"я рве жили на одному-двох гектарах, аби тільки вижити, позбавляти її членів права отримувати допомогу з безробіття — не гуманно. Чому б, приміром, не зафіксувати максимально допустимий розмір земельної ділянки, який дозволяє розраховувати на допомогу з безробіття?

Зрозуміло, й тут важко дотриматися справедливості. Приміром, вирощуючи на шести сотках полуницю, можна мати більший дохід, ніж з одного-двох гектарів супісків, відведених під зернові. І теплиця з квітами дає незрівнянно більший прибуток, ніж вирощування хліба. Але все одно законодавча гнучкість необхідна. Адже якщо наділ доходу не приносить, а вирощеного вистачає хіба що аби сяк-так прожити — все одно вважатиметься, що земля забезпечує людині зайнятість.

Зараз ви читаєте новину «Законодавці підготували селянам "подарунок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути