пʼятниця, 13 жовтня 2017 07:10

Закон про Донбас завершує антитерористичну операцію

Автор: www.maxim-nm.livejournal.com.tif
  Стадіон донецького ”Шахтаря” перебуває в занедбаному стані. ”Красиві плиткові доріжки навколо ”Донбас-Арени” заростають травою. Дика трава на колись красивих і акуратних клумбах. Років за п’ять стадіон нагадуватиме Прип’ять”, — написав у соціальній мережі ”Живий журнал” фотограф Максим Мирович
Стадіон донецького ”Шахтаря” перебуває в занедбаному стані. ”Красиві плиткові доріжки навколо ”Донбас-Арени” заростають травою. Дика трава на колись красивих і акуратних клумбах. Років за п’ять стадіон нагадуватиме Прип’ять”, — написав у соціальній мережі ”Живий журнал” фотограф Максим Мирович

— Цей закон мали би прийняти ще 2014 року. Він надає право застосовувати Збройні сили на Донбасі, — каже політолог, колишній заступник голови Донецької військово-цивільної адміністрації 34-річний Віктор Андрусів про ухвалений 6 жовтня в першому читанні проект закону "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

— Також закон визнає РФ агресором. Це дає можливість вимагати, щоб у миро­творчих місіях не було росіян. Створює нову площину для вирішення конфлікту. Передає командування військами від штабу антитерористичної операції Об'єднаному оперативному, який ще й контролюватиме діяльність військово-цивільних адміністрацій. Із тексту законопроекту прибрали слова про Мінський протокол. Їх замінили на резолюцію Ради безпеки ООН про російську збройну агресію проти України, яка схвалює Мінські угоди. Законопроект ще мають розглянути в другому читанні та в цілому.

Чи сприятиме закон поверненню окупованих територій?

— Він не створює жодних інструментів для цього. Узаконює те, що маємо зараз. Спрямований скоріше на вирішення внутрішніх питань і на зміну формату міжнародних переговорів.

Водночас не закладає передумов для співпраці з населенням окупованих територій. Які режими перетину ліній розмежу­вання встановлюватимуть для людей? Які додаткові можливості з'являться для отримання документів чи для вступу до вузів у простіший спосіб? Там цього немає.

Що зміниться після остаточного ухвалення?

— Ключовий пункт — припиняється антитерористична операція. Будуть ветерани не АТО, а війни.

Прибрати пункт про Мінські домовленості — правильне рішення?

— Абсолютно. Закон відверто суперечить Мінським угодам. За ними, Росія є не стороною конфлікту, а учасником переговорів. Закон констатує, що частина Донбасу — це окуповані території.

Якщо Росію визнають стороною конфлікту, чи втратить вона право вето в Раді Безпеки ООН на введення миротворців на Донбас?

— Це мають визнати на міжнародному рівні.

За канонами, ми мали би розірвати дипломатичні й економічні стосунки з Росією. Цього вимагають не міжнародні документи, а здоровий глузд. Але в умовах гібридної війни Україна, скоріше за все, не зробить цього.

Закон зніме з України відповідальність за протиправні дії РФ на окупованих територіях Донбасу?

— Так. Визнанням територій окупованими знімаємо із себе відповідальність за їх утримання. Перекладаємо її на країну-агресора. Мова йде про соціальну допомогу, постачання води, електроенергії, газу. З ухваленням закону вимоги міжнародних організацій про виплату Україною пенсії на тих територіях будуть не актуальні.

Представник президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що в законопроект внесуть правки щодо деокупації Криму. Що саме потрібно додати?

— Сумніваюся, що зроблять це. Тому що американці та європейці розділяють Крим і Донбас. І наполягають, щоб ми ці питання не поєднували. Очікують, що ситуацію на Донбасі вдасться врегулювати. З півостровом буде складніше.

Вважаю, що Крим і Донбас таки варто розділяти. У першому випадку — це анексія, а в другому — гібридна війна. Зараз найважливіше — припинити кровопролиття й повернути контроль над частиною Донеччини й Луганщини. З іншого боку, є ризик, що вирішуючи одне питання, забуватимемо про друге. Треба створити дві окремі стратегії й однаково активно просувати їх.

Чи приймуть цей закон у другому читанні?

— Навряд. Це буде, якщо росіяни категорично не виконуватимуть Мінських домовленостей. Цей законопроект кардинально змінить відносини Заходу й Росії. Він є елементом переговорів, які Вашингтон веде з Москвою. А саме спецпредставник Держдепу по Україні Курт Волкер (7 жовтня зустрічався в Белграді з помічником президента РФ Владиславом Сурковим. — ГПУ). Україна мала швидко ухвалити рішення, щоб посилити його переговорні позиції.

Зараз ви читаєте новину «Закон про Донбас завершує антитерористичну операцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути