Ексклюзиви
четвер, 11 серпня 2011 07:00

За виїзд за кордон відбирають соціальну допомогу

Автор: малюнок Володимир Казаневський
 

Мовчазні акції протесту, які щосереди розбурхували білорусів, організатори відклали до середини вересня. Доти влада планує відкоригувати закон про масові заходи.

Пікетуванням пропонують вважати "масову присутність громадян у заздалегідь визначеному громадському місці для здійснення певної дії або бездіяльності". Тобто, зустрівся з друзями біля пам'ятника чи театру, а тебе міліція хапає — й усе в рамках закону.

Непрямо забороняють виїжджати за кордон. Інакше втратиш соціальну допомогу. Її держава надає, якщо довідками доведеш свою бідність — не маєш автомобіля, телевізора, холодильника і городу. Таких у Білорусі офіційно понад 67 тис. У середньому їм щомісяця виплачують по 58,5 тис. руб. Це приблизно 88 грн. Але якщо можеш скупитися в українських Чернігові чи Хмельницьку, значить, не бідний. Єдиний виняток — якщо їдеш на похорон або весілля.

Олена живе у Брагіні Гомельської області, яка межує з українськими Київською та Чернігівською. Каже, що отримувати адресну допомогу менш вигідно, ніж їздити за покупками в Україну:

— Долари знімаємо в Чернігові з пластикової картки білоруського банку. За раз не більш як 50 доларів — банк установив ліміт. Міняємо на гривні і скуповуємося. В Україні товари теж подорожчали, але дешевші, ніж у нас. Купую одяг і взуття, миючі засоби, каву. Поїду наступного тижня, щоб двох дітей зібрати в школу.

Місцева турфірма "Альта-тур" раніше відправляла по кілька автобусів на базар у Хмельницькому. Тепер насилу набирає людей на один.

— Невигідно їздити — гривень у нас не купиш, а обмінювати "зайчики" в Україні по тисячі рублів за гривню не прибутково, — пояснюють в офісі.

Серед білоруських студентів популярні Європейський гуманітарний університет у Вільнюсі та польські вузи. Навесні Нацбанк дозволив тим, хто їде на навчання за кордон, купувати валюту за офіційним курсом. Він на третину нижчий, ніж "чорний". Минулого місяця президент Олександр Лукашенко зажадав перевірити, з якою метою їдуть на навчання. В інтересах держави чи задля поповнення "п'ятої колони", як він традиційно називає опозицію. Йому треба подивитися на своє оточення. Бо чимало білоруських чиновників охоче відправляють своїх дітей навчатися за кордон. Отже, то вони готують "п'яту колону".

Що заборонили в Білорусі цьогоріч

— виїжджати за кордон на авто з повним баком частіше, ніж раз на п'ять днів;

— вивозити у сусідні держави, крім Росії, понад 2 кг м'яса, цукру, борошна, сиру. За перевищення норми — збір у розмірі двократної ціни товару;

— вивозити холодильники, газові плити, цемент, миючі засоби, крупи, макарони, макулатуру;

— організовувати концерти і транслювати по радіо виступи вітчизняних груп "Ляпис Трубецкой", "Палац", російських "ДДТ" і "Тараканы", пісню "Перемен" Віктора Цоя і твори письменників Віктора Єрофєєва й Едуарда Успенського.

 

Зараз ви читаєте новину «За виїзд за кордон відбирають соціальну допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути