Ексклюзиви
понеділок, 12 червня 2006 16:15

За свідоцтвом про народження діти можуть потрапити лише в Росію

Семирічного Андрійка мама везла на канікули до бабусі в Санкт-Петербург через Білорусь. На кордоні їх не пропустили — у жінки не було проїзного документа на дитину. А свідоцтво про народження білоруські прикордонники не приймають.

У Білорусь українських дітей пропускають лише за проїзним документом, навіть якщо вони — транзитні пасажири. Бо там, на відміну від свідоцтва про народження, є фотокартка, каже начальник управління прикордонного контролю і реєстрації Адміністрації державної прикордонної служби України Віталій Антонюк, 46 років.

Проїзний документ на дитину віком до 18 років видають у паспортному столі за місцем проживання. Термін його дії — три роки. Після 18 років людина отримує закордонний паспорт.

Із 16 років людина має право подорожувати самостійно

За свідоцтвом про народження дитина може потрапити лише в Росію — для в"їзду в інші країни потрібен проїзний документ. А от дорослі громадяни України мають право перетинати кордон Росії та Білорусі за українським внутрішнім паспортом.

— Дитина до 16 років має право виїжджати за кордон без батьків, але обов"язково в супроводі дорослих. Якщо вона подорожує без батьків, то повинна мати їхній нотаріально завірений дозвіл на виїзд, — нагадує прикордонник. — Якщо неповнолітній їде з матір"ю — дозвіл батька, і навпаки. З 16 років людина має право подорожувати самостійно.

Літній туристичний сезон офіційно почнеться 15 червня. Тим, хто їде за кордон, Віталій Антонюк рекомендує взяти з собою кілька ксерокопій закордонного паспорта на випадок втрати документа. А також записати номер телефону українського посольства в тій країні, куди їдете.

Ще порада: якщо загубили закордонний паспорт і перебуваєте неподалік українського кордону, прямуйте на наш пропускний пункт. Не гайте часу на пошук посольства. Ваші дані знайдуть з допомогою комп"ютера й впустять вас на Батьківщину.

Тим, хто мандрує потягом, варто знати: під час перевірки документів на кордоні пасажир не виходить із купе. А в паспорті, який пред"являють прикордонникові, нічого не повинно бути: ані документів, ані грошей. Це прохання адміністрації Державної прикордонної служби України, аби не провокувати хабарництво.

— Якщо на кордоні у власників автотранспорту вимагають застрахувати машину — це порушення. Адже така процедура є добровільною, — попереджає Віталій Антонюк. — Маємо інформацію, що деякі водії автобусів далеких рейсів влаштовують побори з пасажирів, нібито для підкупу прикордонників і митників. Це самодіяльність водіїв. Гроші вони кладуть у власну кишеню.

Зараз ви читаєте новину «За свідоцтвом про народження діти можуть потрапити лише в Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути