четвер, 04 червня 2020 06:10

За безпеку на Харківському танковому заводі відповідав зрадник

"В Укроборонпромі працював зрадник із доступом до держтаємниці. Два місяці тому начальником служби безпеки Харківського танкового заводу імені Малишева призначили Вадима Поляха, який раніше виїхав до РФ, співпрацював там із поліцією", — написав у фейсбуку журналіст 43-річний Юрій Бутусов 29 травня.

"90 відсотків населення Харкова чекають, коли в Україну увійдуть російські танки", — казав навесні ­2014-го в інтерв'ю російському виданню "Орел-регион" 46-річний Вадим Полях. Розповідав, що 31 рік працював в органах внутрішніх справ. Рапорт про звільнення подав із посади начальника відділу кадрів УВС на Південній залізниці. Мовляв, як "правоохоронець у третьому поколінні не міг дивитися на правове свавілля" після Майдану.

У дружини Поляха в Орловській області Росії живуть родичі. Вирішив переїхати до РФ, отримати громадянство й влаштуватися в поліцію. Планував купити садибу під Орлом. На травень 2014-го мав документи на тимчасове проживання й побував на прийомі в начальника управління МВС Росії Орловської області Юрія Савенкова. Той начебто обіцяв прийняти його на роботу. Чим займався Полях по 2020 рік — невідомо. Два місяці тому в Україні його взяли заступником директора Харківського оборонного підприємства. 29 травня звільнили.

— Як тільки ми отримали інформацію від журналістів, звільнили Поляха, — повідомив начальник Служби безпеки Укроборонпрому Костянтин Бушуєв, 42 роки. — Перед призначенням він пройшов усі перевірки СБУ Харківської області. Навіть поліграф. Вони нічого не показали. Тільки після цього його взяли на роботу. Матеріали негайно передали в департамент контррозвідки СБУ. Будемо співпрацювати зі слідством.

У Службі безпеки ­України перевіряють дані преси про Поляха і не коментують.

— Витік засекреченої інформації може завдати Україні непоправної шкоди. Очевидно, Полях знав можливості обладнання, що встановлюють на новітні українські танки в рамках модернізації, об'єми держзамовлення на ремонт техніки, — каже військовий експерт 44-річний Олексій Арестович.

— Міг передати ворогу інформацію про наші експортні контракти. Виявити прихованих постачальників, від яких надходило обладнання з тієї ж Росії. Можливо, отримав посаду через знайомих, а перевірки були формальністю. Треба розбиратися, за чиїм дзвінком призначали.

— Бачимо низький рівень роботи контррозвідки, — говорить колишній заступник начальника Генштабу Ігор Романенко, 67 років. — Зрадника викрили не стільки завдяки їхній роботі, а після пуб­лікації блогу, який контролюють спецслужби РФ (статтю про Поляха видання "Орел-регион" 2014 року 28 травня передрукували працівники московського Центру аналізу стратегій і технологій. — ГПУ). Показово, що росіяни самі дискредитували Поляха. Можливо, намагалися залучити до складнішої роботи на них, а він відмовився.

Зараз ви читаєте новину «За безпеку на Харківському танковому заводі відповідав зрадник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути