вівторок, 22 травня 2018 07:30

В'язнів Кремля можуть обміняти перед Кубком світу в Росії

— Київ почав інформаційно тиснути на російське керівництво, щоб зрушити з місця обмін полоненими. Перш за все йдеться про українських бранців, які перебувають безпосередньо на території РФ, — каже військовий експерт Дмитро Снєгирьов, 46 років.

Український режисер 41-річний Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з 14 травня. Єдиною умовою його припинення назвав звільнення всіх українських політв'язнів з російських тюрем. Сенцов перебуває у колонії міста Лабитнангі Тюменської області.

Того ж дня народний депутат Надія Савченко, 37 років, у Шевченківському суді Києва розповіла, що написала листа президенту РФ Володимирові Путіну. Просить його розблокувати обмін полоненими. Перед тим бойовики ДНР внесли у списки для обміну затриманого в березні Володимира Рубана. Керівникові центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" разом із Савченко закидають підготовку терористичного акту й замаху на президента Порошенка й перших осіб держави.

Тим часом в Україні з'явився ще один кандидат на обмін. 17 травня Херсонський міський суд арештував на два місяці керівника агенції "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського. Йому оголосили про підозру в державній зраді. Двома днями раніше Служба безпеки провела обшуки в київському офісі агенції. Слідчі встановили, що РФ використовувала її в гібридній інформаційній війні проти України. Щомісяця на це виділяли 53 тис. євро — майже 1,6 млн грн. Керівниця пропагандистського каналу "Раша тудей" Маргарита Симонян запропонувала обміняти Вишинського на ув'язненого в РФ українського журналіста Романа Сущенка. В Україні про доцільність такого обміну заявив речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко.

— Усі ці роки дивним чином виносили за дужки питання українців, які перебувають у буцегарнях на території РФ. Тільки останнім часом почали активно цим займатися, — додає Дмитро Снєгирьов.

— Також ідеться про активізацію перемовин щодо обміну військовополоненими. При цьому бойовики висувають відверто дурнуваті вимоги. Пропонують міняти близько 20 українських заручників на 157 бойовиків. Це нереально. Такий підхід означає, що Росія намагається загнати процес у глухий кут.

Боюся, це питання використає "Опозиційний блок" — перед президентськими чи парламентськими виборами. Можливе звільнення наших бранців покажуть як жест доброї волі Москви. Певні політичні персонажі, такі як Віктор Медведчук (лідер проросійського руху "Український вибір" і кум президента РФ Володимира Путіна. — ГПУ), піаритимуться на домовленості про звільнення. Це найчутливіша тема в українському суспільстві.

— Фактів, що вказували б на домовленості про обмін, поки що немає, — говорить військовий експерт Олексій Арестович, 42 роки. — Перемовини тривають постійно. З ув'язненими працюють адвокати, правозахисники. Пояснюють, як діяти. Ймовірно вони порадили в'язням одночасно зробити заяви, щоб можна було поміняти наших на їхніх. Є групи переговорників при Організації з безпеки, співробітництва в Європі й Парламентській Асамблеї Ради Європи. А також ті, які беруть участь у Мінських переговорах. Вони могли спробувати організувати обмін під Кубок світу з футболу (відбудеться у РФ з 14 червня по 15 липня 2018 року. — ГПУ).

У Росії — своя логіка. Країною керують пацани з підворіття Петербурга. Якщо сприймуть за тиск, не підуть на це. Як за пропозицію — можуть відгукнутися. Під спортивні свята завжди можна щось організувати.

68 українських політв'язнів перебувають у Росії та на території окупованого Криму, повідомила голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. Щонайменше 58 політв'язнів перебувають у місцях позбавлення волі за кримськими кримінальними справами. З них 38 — на півострові, 20 — вивезли в Росію.

На переговорах Тристоронньої контактної групи 4 травня у Мінську учасники називали різну кількість осіб, яких пропонують обміняти. Представник України Ірина Геращенко каже про 15‑ох. Росіяни визнають, що утримують 14 полонених. Правозахисник Євген Захаров вважає, що оскільки списки на обмін засекречені СБУ, то й точну кількість осіб до моменту обміну не розголошують.

Зараз ви читаєте новину «В'язнів Кремля можуть обміняти перед Кубком світу в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути