пʼятниця, 05 липня 2013 07:05

Вузи зменшуватимуть вартість навчання

Автор: підготувала Ірина Рибакова
 

27 червня завершилися тести зовнішнього незалежного оцінювання. Заяви на їх складання надійшли від 322 тис. осіб — це на 6 тис. менше, ніж торік. Із 1 до 31 липня абітурієнти подають документи до вузів на вступ. Студентів набиратимуть за результатами тестів ЗНО.

— Цьогоріч зволікали з результатами із фізики. Немає жодних раціональних пояснень, чому їх так довго не оголошували. Це мінус цієї кампанії, — каже директор Центру освітнього моніторингу Павло Полянський, 51 рік.

Як оцінюєте перебіг тестування?

— Загалом результати стабільні. Система працює так, що з року в рік деяка кількість людей набирають максимум — 200 балів, а приблизно 10 відсотків не долають вступного бар'єру.

Чи були новації в тестуванні?

— Ні, ЗНО не розвивається останні три роки. 2009-го розробили варіант відмови від паперових тестів і переходу на електронні. Але змінилася влада, й усе заглухло. Тому десятки тонн паперу й далі переміщуються.

Можливість подати документи до вузів в електронній формі стала кроком уперед?

— Торік тільки 11 відсотків вступників змогли скористатися цим. Цьогоріч може бути більше. Але я радив би абітурієнтам, якщо виникають проблеми з електронною реєстрацією, підстрахуватися і подати результати ЗНО й необхідні документи також на папері.

Як випускникам визначатися, куди вступати?

— За покликом серця. Нікому не треба, щоб людина п'ять років нудилася і відсиджувала в університеті, а потім не працювала за фахом. Чимало батьків зорієнтують дітей інакше: вступи куди-небудь, аби диплом був. Це така собі відстрочка від безробіття.

За покликом серця можна здобути фах, який не потрібен ринку праці.

— Так, досі є мода на юристів, журналістів, економістів, хоча очевидно, що всім роботи не вистачить. Утім, немає нічого поганого, якщо людина власним чи батьківським коштом вивчилася на того, на кого хотіла. Бо суспільство з високим відсотком людей із вищою освітою менш криміналізоване. Але держава не може оплачувати перевиробництво юристів чи економістів.

Як вона має впливати на вищу освіту?

— Регулювати держзамовлення. Потрібно вкладати у напрями, які забезпечать інноваційний розвиток економіки, — у високі технології, математичні дисципліни, комунікації, аграріїв та медиків. Але потреби мають визначати роботодавці, а не освітня бюрократія. Треба вимірювати ринок і під нього підлаштовуватися.

Які вступні тенденції будуть спостерігатися цього року?

— В українських вузів з'явилися нові конкуренти — університети Польщі, Британії, Німеччини. Вони мають чимало безкоштовних програм і грантів. Видають диплом, який визнають в усіх країнах Євросоюзу. Там відсутня корупція під час вступу і семестрів. Тому українські вищі навчальні заклади знижуватимуть ціни на навчання. Деякі працюватимуть навіть без прибутку. Конкуренція серед вузів гострішатиме. Молоді це розширює вибір.

Чи не відживає своє поняття вищої освіти?

— На практиці мало людей мають такий рівень самоорганізації, аби вчитися самотужки. Поки що вища освіта перебуватиме в традиційній формі. Але однаково тут криза. Суть її — не встигне людина чогось навчитися, як ці навички застарівають. Тому треба здобувати нові знання впродовж життя.

Зараз ви читаєте новину «Вузи зменшуватимуть вартість навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути