пʼятниця, 08 лютого 2013 00:30

Вулична злочинність зменшилася на 50 відсотків

У Верховній Раді винесли на друге читання законопроект про обіг зброї невійськового призначення. Він пропонує дозволити українцям купувати травматичну зброю. Законопроект подали нардепи попереднього скликання "нашоукраїнець" Володимир Мойсик, "регіонал" Василь Грицак та "бютівець" Юрій Прокопчук. Документ ухвалили у першому читанні у квітні 2010-го.

— Цей законопроект не можна приймати ні в якому разі, — вважає голова Асоціації власників зброї Георгій Учайкін, 43 роки. — Бо він передбачає надання людям зброї, яку помилково вважають несмертельною. Але нею можна вбити, якщо стріляти впритул або з близької відстані. Відповідно, багато хто не розуміє відповідальності за використання травмату.

Головним стримувальним фактором до запровадження цієї зброї у масовий обіг є те, що гумова куля, на відміну від звичайної, не дає можливості експертам визначити власника знаряддя після пострілу. Усю легальну нарізну зброю перед продажем "відстрілюють". Це означає, що зразки відстріляної кулі та гільзи кожної одиниці зброї потрапляють до державної кулегільзотеки. Експертиза завжди встановить не тільки зброю, з якої був зроблений постріл, а й її власника. Травматична ж не має нарізів у стволі. Тому після пострілу експерти не можуть нічого ідентифікувати.

Авторам законопроекту треба звернути увагу на те, що відбувається в Росії. Там не знають, що з цією травматикою робити. Немає дня, щоб не стріляли у водіїв на дорогах, відвідувачів ресторанів, пасажирів у метро. Траплялися смертельні випадки, коли куля розірвала артерію на стегні, влучила в скроню, око.

Ухвалення цього документа призведе до сплеску немотивованої злочинності з використанням травматичної зброї. А от у Латвії, Литві, Естонії, Молдові з середини 1990-х набули чинності закони, які дозволили людям мати короткоствольну нарізну зброю. Вулична злочинність у цих країнах одразу зменшилася на 50 відсотків. При цьому майже немає гучних справ зі стріляниною. Тому що власники нарізної зброї розуміють: за кожен постріл доведеться відповідати.

Людей, які протягують закон про обіг невійськової зброї, в останню чергу турбує безпека українців. Вони просувають інтереси комерційних структур, які виробляють і переробляють травматичну зброю.

Українцям потрібний інший закон. Він має надати право всім громадянам володіти короткоствольною нарізною зброєю. Звісно, слід запровадити обмеження за віком, медичним станом і відповідне навчання. Треба чітко виписати процедуру отримання дозволу на зброю і суворо карати за використання її у злочинних діях.

Зараз ви читаєте новину «Вулична злочинність зменшилася на 50 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути