вівторок, 18 липня 2017 07:20

"Влада нарешті почала шукати рішення по Донбасу"

— Нашу владу влаштовує невизначений статус АТО. Тоді можна не відповідати за корупцію. Посилатися на те, що, в разі чого, на нас нападе Путін, — говорить політолог 38-річний Тарас Загородній.

В інтернеті опублікували проект Закону "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей". Його підготувала Рада націо­нальної безпеки та оборони. Документ нібито планували розглянути й затвердити на засіданні РНБО 19 липня. Проте відклали.

Цей закон — перша спроба закріпити на законодавчому рівні факт агресії Росії проти України. У ньому йдеться, що РФ здійснює збройну агресію та окупувала частину Донбасу. Також є визначення терміну "тимчасово окуповані території".

— Проект закону з'явився тільки зараз через вплив західних партнерів, а саме Сполучених Штатів, — продовжує Загородній. — Його ухвалення дасть можливість знайти компроміс у чотирикутнику Україна — Євросоюз — США — Росія.

— Чи приймати цей проект закону — вирішуватимуть восени. Хоча процес рухається з минулого літа. Сам документ писали в режимі таємності. Це неправильно для такої важливої теми, — каже філософ Сергій Дацюк, 51 рік.

— У проекті вказане формулювання "Російська Федерація здійснює збройну агресію проти України й тимчасову окупацію частин її території за допомогою збройних сил РФ". Але Кремль використовує також найманців. Це — принципова річ. Дуже важко доводити, що воюють саме російські війська. Солдатів звільняють, а потім направляють до нас. У цьому вся суть гібридної війни.

Поняття "тимчасово окуповані території" — оціночний термін. Він може бути в політиці, але не в законі. Вказано й те, що там установлюється особливий правовий режим. Але в Конституції немає такого поняття.

— До цього документа не треба ставитися серйозно. Ніхто під ним не підписався. А оприлюднили, щоб визначити настрої населення та західних партнерів. Побачити реакцію Росії, — коментує політолог 28-річний Микола Давидюк.

— Влада нарешті почала шукати рішення по Донбасу. Зараз дуже важливий діалог із США та Євросоюзом. Домовлятимуться, щоб повернути Донбас у склад України. Та й Путін буде не проти цього. Але на своїх умовах. Це — федералізація України і не вступати до НАТО.

70 відсотків українців згодні на компроміси заради миру на Донбасі. Такі дані опитування оприлюднили фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова. 60% — підтримують введення миротворців.

31 вирок був у реєстрі судових рішень у справах про сепаратизм на Луганщині на початок липня. У 18 справах обвинуваченими були бойовики та чиновники, які перешкоджали діяльності Збройних сил України на початку війни. Суд виніс обвинувальний вирок в одній справі. Шість - завершилися виправдальними. У решті справ фігуранти або визнавали провину, або пішли на угоду зі слідством. Жодному не присудили тюремне ув'язнення.

25 тисяч доларів хабара пропонували головному військовому прокуророві 48-річному Анатолію Матіосу. Просили закрити кримінальну справу. За яку справу давали гроші, Матіос не каже.

Зараз ви читаєте новину «"Влада нарешті почала шукати рішення по Донбасу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути