вівторок, 19 жовтня 2010 00:00

Влада "замовила" перевірку уряду Тимошенко

Заява групи компаній, запрошених урядом Миколи Азарова для проведення аудиту діяльності уряду Юлії Тимошенко, викликала швидку та однозначну оцінку найвідомішої антикорупційної організації у світі. В "Трансперенсі Інтеренешнл"  вважають, що подібний "аудит" на замовлення діючої влади дискредитує боротьбу з корупцією в Україні. Поставила під сумнів неупередженість фірм, які проводять аудит, і вашингтонська газета "Зе Волл Стріт Джорнал".

Нагадаємо, що 14 жовтня запрошені владою для проведення аудиту міжнародні фірми "Троут Кечеріс", "ПЛЛС" та "Акін Ґумп Шраус Хауер енд Фелд ЛЛП", за участі "Кролл Інк." заявили, що виявили "факти нецільового використання коштів державного бюджету" попереднім урядом.

Натомість представник міжнародної антикорупційної мережі "Трансперенсі Інтеренешнл" Міклош Маршалл повідомляє, що згадане розслідування не було незалежним:

— Його провели за дорученням нового уряду проти попереднього. Важко стверджувати, що тут мова йде про повноцінне розслідування, а не про "полювання на відьом".

Він наголошує, що аудит "проводила юридична фірма, пов'язана з однією з партій".

— Проведений аудит — це не боротьба з корупцією. Це стратегія знищення споконвічного політичного опонента — Юлії Тимошенко, — говорить колишній глава Секретаріату президента Олег Рибачук в інтерв'ю "Зе Волл Стріт Джорнал".

Вашингтонське видання також нагадує про давні зв'язки теперішніх аудиторів з оточенням колишнього президента України Леоніда Кучми.

"Компанію "Кролл" 2001 року найняли люди олігарха Віктора Пінчука, зятя політичного патрона Віктора Януковича, тодішнього президента Леоніда Кучми, для вивчення обставин вбивства журналіста Георгія ґонґадзе 2000-го. Хоча американський уряд встановив, що фрагменти плівки були автентичними, "Кролл" опублікувала звіт, де стверджувалося, що Кучма не причетний до вбивства ґонґадзе", — пише "Зе Волл Стріт Джорнал".

При цьому жодна зі згаданих компаній не є аудиторською фірмою. Представник "Акін Ґумп" Марк Макдугал говорить:

— Усі, хто працює в нашій групі, — колишні прокурори.

Зокрема адвокатська компанія "Троут Кечеріс", "ПЛЛС" спеціалізуються на скандальних справах. Її клієнтами були Моніка Левінські, президент-диктатор Конго, американський конгресмен Вільям Джефферсон, обвинувачений у відмиванні "брудних" грошей.

Клієнтом "Акін Ґумп" є близький до Віктора Януковича бізнесмен Дмитро Фірташ. На запитання журналістів, чи дійсно його компанія представляє інтереси Фірташа, адвокат Марк Макдугал не відповів. Натомість заявив, що, на його думку, "у цьому випадку конфлікту інтересів не було". Ця сама компанія представляла інтереси Ріната Ахметова в позові проти одного з українських інтернет-сайтів.

— Фірми, що здійснюють аудит, не мають на це жодних повноважень, а їхні висновки не матимуть юридичних наслідків, — вважає народний депутат від БЮТ Сергій Власенко.

У БЮТ стверджують, що влада замовила цю перевірку з політичних міркувань: дискредитувати опозицію та відволікти увагу громадян від погіршення економічної ситуації — зокрема, напередодні місцевих виборів 31 жовтня.

Гонорар за проведення аудиту іноземні фірми мають отримати з державного бюджету. Досі невідомо, про яку суму йдеться.

— Міністерство фінансів сказало, що це питання комерційної таємниці, — повідомляє Сергій Власенко та нагадує, що за законом використання бюджетних коштів не може бути комерційною таємницею.

Самі фірми відмовляються назвати суму, яку сплатить уряд. Але, за деякими відомостями, година роботи запрошених юристів коштує близько $1 тис.

— Ми запропонуємо їм провести ще один аудит, якщо вони кажуть, що не мають конфлікту інтересів в Україні, — заявляє голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець.

Він додає, що готовий передати іноземцям матеріали про корупцію у діючій владі. Зокрема, йдеться про нещодавно оприлюднену у ЗМІ інформацію щодо можливої причетності до корупційних оборудок прем'єра Миколи Азарова.

Про те, що влада, щонайменше, не докладає зусиль для реальної боротьби з корупцією, говорить і Драґо Кос, голова Групи держав проти корупції ("ҐРЕКО") при Раді Європи:

— На даний момент, порівняно з іншими відомими мені країнами, Україна виявляє найменше зусиль у питаннях боротьби з корупцією.

Кос додає, що набуття чинності пакетом антикорупційних законів відклали Верховна Рада і, зокрема, фракція Партії регіонів.

— Сьогодні в Україні створюється небезпечний прецедент, коли кожна влада бореться як фізично, так і за допомогою кримінальних справ з попередньою, — зазначає експерт піар-групи "Політтех" Павло Булгак.

Він наголошує, що внаслідок цього політична відповідальність влади відходить на другий план.

Зараз ви читаєте новину «Влада "замовила" перевірку уряду Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути