пʼятниця, 14 грудня 2012 07:00

"Влада розраховує підкупити українців"

Президент Віктор Янукович поїде до Москви 17-18 грудня. Одним із головних питань на зустрічах із російським керівництвом буде інтеграція України до Митного союзу та зниження ціни на газ.

— Інтеграція з Митним союзом дуже ймовірна, — вважає політолог Вадим Карасьов, 56 років. — Влада обрала тактику часткового приєднання. Це реалізація старої формули "3+1". Тобто, Україна підтримає окремі галузеві напрямки та синхронізовуватиме законодавство, але не більше. Росія вже не проти такого. Бо розуміє: стати повноцінним членом Митного союзу Україна не готова. Російська еліта вважає, що рано чи пізно обіграє українську еліту, яка в свою чергу сподівається перехитрити Москву.

Чому почастішали розмови про інтеграцію?

— Бо економіка України близька до колапсу. Спад виробництва, загрозлива ситуація з платіжним балансом, нестабільна гривня. На цьому тлі влада обирає поступки Москві в обмін на 160 доларів за тисячу "кубів" газу. Це дуже серйозний фінансовий резерв для економіки.

Є інші виходи?

— Проводити реформи. Віддача буде десь за три-п'ять років. Але наша влада не піде на таке, бо не мислить майбутнім, стурбована лише утриманням своїх позицій, збагаченням і виживанням. Інтеграція ж до Митного союзу — це швидке розв'язання основних економічних проблем через зменшення ціни на газ. Шлях — дуже подібний до того, яким пішла Білорусь.

Як суспільство сприйме рух на Схід?

— Особливих протестів не буде і розколу країни — також. Бо все відбуватиметься поступово. Та й проблема вибору між Євросоюзом чи Митним союзом більше стосується еліт – політичних і бізнесових. Переважна більшість населення не розуміє, де йому краще, бо живе важкими буднями. Воно просто потребує бодай якогось полегшення.

Що дасть орієнтація на Москву для Партії регіонів?

— Влада програла останні вибори. Щоб утримати соціально-економічну ситуацію, не дати опозиції скористатися результатами виборів, вона розраховує підкупити громадян. В інакшому випадку Янукович не виграє вибори 2015 року.

ЄС боротиметься за Україну?

— Вони вже говорять, що таки підпишуть з Україною зону вільної торгівлі.

Європа сьогодні у кризі. Люди там виходять на демонстрації. І хоч проблеми закінчаться за три-чотири роки і Євросоюз оновиться, стане сильніший, багатьом українцям здається, що в Європі безлад, а в Росії — порядок. На цьому тлі наша влада бачить у Митному союзі тиху гавань, де можна пересидіти кризу.

Якщо почнемо інтегруватися до Митного союзу, чи матимемо шанси підписати Угоду про асоціацію з ЄС наступного року?

— А куди ЄС подінеться? Тим більше, все можна переглядати. Будуть вибори в Німеччині, Британії. Невідомо, хто прийде до влади. Януковичу важко працювати з країнами Євросоюзу, бо там влада міняється. От Карімов в Узбекистані 20 років — це стабільність. Назарбаєв у Казахстані — 20 років, Лукашенко у Білорусі — 18 років, Путін — 12. Нашому президенту це подобається.

Зараз ви читаєте новину «"Влада розраховує підкупити українців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

58

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути