четвер, 03 червня 2021 06:11

Влада провалила військове замовлення

Державні оборонні підприємства поскаржилися на відсутність фінансування таємних військових проєктів. Замовлення мало зробити Міністерство оборони торік. Про це повідомили громадські організації "Стейт Воч", Незалежна антикорупційна комісія та Проєкт реформи оборонних закупівель.

Павлоградський хімічний завод виготовляє спорядження ракетних двигунів. Підприємство повідомило Раду національної безпеки, що Міноборони не виконує указ президента про створення нових видів ракетного озброєння. Зокрема, це стосується виробництва комплексів "Вільха" та "Грім". Звільняються фахівці, завод торік мав 156,8 млн грн збитків.

"Радіоприлад" із Запоріжжя теж не отримує замовлень. Має лише субпідряд від Харківського конструкторського бюро з машинобудування, що виготовляє БТР‑4Е. Але харків'яни нерегулярно отримують виплати від Міноборони. Тому заборгували "Радіоприладу" 4,9 млн грн. Львівський виробник апаратури зв'язку спецпризначення "ЛОРТА" торік не отримав від відомства грошей за замовлену продукцію. На неї витратив 25 млн грн власних коштів. Програму "Виробництво військових транспортних засобів" 2020-го профінансували лише на чверть. Не замовили нові танки "Краб" і "Булат".

Список неповний, кажуть активісти. Адже ці дані — під грифом "таємно". Державне оборонне замовлення 2020-го і 2021 років затверджували із запізненням на чотири-п'ять місяців. Тому підприємства не отримали достатньо коштів.

Неефективну процедуру фінансування мали замінити на конкурентну й відкриту. Закон "Про оборонні закупівлі" президент підписав у липні торік. Реформа повинна посилити цивільний контроль за ефективністю витрат Міноборони.

— Закон встановив нові правила. Але на них не перейшли. Державні постачальники зброї для армії мають юридичні труднощі з підписанням контрактів, — каже генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Олена Трегуб, 38 років.

— Старе законодавство втратило чинність, але фактично продовжує діяти. Нове — не має прописаних процедур. Це ускладнює фінансування. Влада мала вчасно розробити понад 20 постанов. Створити електронний реєстр замовників і постачальників. Щоб у підприємств стало менше паперової роботи. Зараз замовлення складно оформити. Немає вільної конкуренції. Все непрозоро.

Треба створити орган для придбання бойової техніки для Збройних сил, як у західних країнах. У нас міністр оборони Андрій Таран ліквідував Центр оборонних закупівель. Доки з цим не наведуть лад — нічого не працюватиме.

Зараз ви читаєте новину «Влада провалила військове замовлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути