вівторок, 27 червня 2017 07:50

Влада почала наступ на проросійські ЗМІ

Автор: www.strana.ua
  Головний редактор інтернет-видання ”Страна.uа” Ігор Гужва стоїть під час засідання у Шевченківському районному суді Києва. Суд обрав запобіжний захід — арешт на два місяці з можливістю виходу під заставу в розмірі 544 тисячі гривень
Головний редактор інтернет-видання ”Страна.uа” Ігор Гужва стоїть під час засідання у Шевченківському районному суді Києва. Суд обрав запобіжний захід — арешт на два місяці з можливістю виходу під заставу в розмірі 544 тисячі гривень

"Добрехався, нарешті, до правди. Затримали Ігоря Гужву, який вимагав і отримав 10 тисяч доларів за нерозміщення компрометувальних матеріалів", — пише генеральний прокурор Юрій Луценко, 52 роки. Ввечері 22 червня обшукали офіс інтернет-видання "Страна.ua" і затримали його головного редактора 43-річного Ігоря Гужву.

Досудове розслідування встановило, що у змові з особистим помічником вимагав у народного депутата України $20 тис. за нерозголошення у пресі відомостей про його особисте життя та політичну діяльність, кажуть у Генпрокуратурі. ­Після отримання половини суми в $10 тис. Гужву затримали. Він заявив, що його підставили.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган оприлюднила відео з ресторану. На ньому схожий на Гужву чоловік обговорює з невідомим, скільки просити у замовників за зняття матеріалу зі сторінки видання, а також за повне мовчання.

Пропонує за $30 тис. зняти три матеріали про депутатів Радикальної партії Дмитра Лінька, Олексія Ленського та Олега Ляшка. Каже, має готові неопубліковані матеріали. Їх погоджується не оприлюднювати за $35 тис. на місяць.

Також Державна фіскальна служба звинувачує Гужву в ухилянні від сплати податків на 94 млн грн.

Суд арештував його на два місяці з правом на заставу 544 тис. грн. Гроші внесла заступниця головного редактора Світлана Крюкова. Адвокати затриманого — Олена Лукаш, міністр юстиції часів президентства Януковича, і Андрій Смірнов. Він захищав у суді екс-голову фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Про готовність взяти Гужву на поруки заявляли нардепи від "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул, Михайло Добкін та Юрій Мірошниченко.

"Затримання головного редактора — надзвичайна ситуація. Особливо з огляду на те, що "Страна.ua" має високі рейтинги й системно критикує чиновників. Тому силовики мають якомога швидше надати переконливі докази", — написав у "Фейсбуку" голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко.

— "Страна.ua" є учасником негласної мережі проросійських пропагандистських засобів масової інформації в Україні. Ще кілька десятків медіа контролюють представники Януковича та Кремля. Тому роботи багато, — каже політолог Михайло Басараб, 40 років. — Аби уникнути звинувачень у переслідуванні з ідеологічних міркувань, усе звели до банального кримінального злочину, який не має жодного стосунку до громадської чи журналістської діяльності.

— Це наступ не на свободу слова, а на проросійські ЗМІ — з використанням компромату, який не стосується політичної позиції і місії видання. Якщо провину Гужви доведуть, це буде прецедент. І виклик для влади: не зупинятися на Гужві, — говорить медіаексперт Отар Довженко, 36 років. — ЗМІ, які працюють в інтересах агресора, треба нейтралізувати. Але законного механізму для цього нема і створити його неможливо. Занадто абстрактна й хистка характеристика "проросійські". Тому маємо або довіряти правоохоронцям, коли вони виходять за межі повноважень і законних механізмів, або змиритися з присутністю російських агентів, захищених недосконалістю законодавства. Шкода, якої вони завдають Україні, може бути нищівною.

Балотувався від "Опозиційного блоку"

Ігор Гужва родом із Донеччини. З 2001 року жив та працював у Москві. Спершу у фонді російського політолога Гліба Павловського, потім — у проекті "Кремль.орг".

2003-го повернувся в Україну та очолив редакцію інтернет-версії газети "Сегодня", що належить олігарху Рінату Ахметову. Журналісти видання скаржилися, що Гужва дописував фрази в авторський текст, змінював коментарі експертів, очевидців, джерел. 2012 року його звільнили. Подався у Росію, де працював шеф-редактором "Московских новостей".

2013-го зібрав команду газети "Вести". Її роздавали безкоштовно в найбільших містах України. Створений Гужвою холдинг заснував журнал "Репортер", запустив "Радіо Вести" та перекупив телеканал UBR.

Позаторік балотувався до Київської міської ради від "Опозиційного блоку". Політсила не подолала прохідного бар'єра в 5%.

У 2014–2015 роках податківці та СБУ проводили обшуки в редакції "Вестей". 15 липня позаторік Гужву звинуватили в ухиленні від сплати податків на майже 18 млн грн. З'ясували, що гроші йшли від Олександра Клименка — колишнього міністра доходів та зборів, який після втечі Януковича переховується у Росії.

16 лютого торік Ігор Гужва запустив інтернет-видання "Страна.ua".

— Воно публікує матеріали антиукраїнського змісту. ІТ-активісти викрили листування Гужви та інших представників редакції з людьми, яких пов'язують з роботою російської агентури в Україні, — говорить політолог 40-річний Михайло Басараб.

Зараз ви читаєте новину «Влада почала наступ на проросійські ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути