Ексклюзиви
середа, 21 березня 2007 16:25

Влада нарощує Луценкові м"язи

Уперше за влади антикризової коаліції опозиціонер потрапив під тиск правоохоронних органів. Обшук у квартирі лідера "Народної самооборони" Юрія Луценка та допити політика опозиція називає політичними переслідуваннями. А генпрокурор Олександр Медведько говорить про звичайні слідчі дії.

Голова правління Української Гельсінської спілки Євген Захаров, 55 років, упевнений, що дії працівників прокуратури щодо Луценка — зловживання владою. У політика хотіли "перевірити" ізраїльське громадянство, шукали паспорт. Проте навіть якби іноземне громадянство в Луценка й було, то це не кримінальний злочин. Тому підстав для дій Генпрокуратури тут немає.

Йдеться також про незаконну видачу Луценком іменної зброї, коли він був міністром. Тобто йому закидають зловживання службовим становищем.

— Але яку причетність має до цього його квартира? — каже про обшук у помешканні екс-міністра правозахисник. — Навіщо треба було розпочинати обшук о шостій ранку? Влада вдруге наступає на ті самі граблі. Навіть якщо й ідеться про незаконну видачу зброї, треба було спочатку провести службове розслідування.

Тепер Юрій Луценко ходить до генпрокуратури на допити. Тим часом учора міліція знайшла вибухівку в київському офісі "Народної самооборони".

Генпрокурор Медведько говорить про звичайні слідчі дії

Колишній народний депутат і дисидент Степан Хмара, 69 років, упевнений, що такі дії Луценка навряд чи залякають, а от рекламу йому зроблять.

— Не думаю, що там є щось серйозне для кримінальної справи, — каже Хмара. — Можливо, це частина проекту його популяризації й підготовки до президентської кампанії.

Навіть взяття з Луценка підписки про невиїзд не зможе перешкодити йому проводити акції "Народної самооборони", вважає Степан Хмара. Адже якщо він кудись виїде з Києва і там його затримають, це лише збільшить популярність опозиціонера.

— Борючись проти Луценка, влада творить із нього героя, нарощує йому м"язи і ще більше солідаризує звичайних людей, яких так само переслідують, як і політика, — говорить народний депутат від "Нашої України" Лілія Григорович, 49 років.

Політолог Олег Зарубінський, 43 роки, вважає, що влада переслідує Луценка, бо боїться запланованих акцій протесту.

— Це один із елементів загальної стратегії протидії, — каже політолог про тиск на лідера "Народної самооборони". — Влада прагне не дати можливості зорганізувати людей, які хочуть висловити своє ставлення до неї, перешкодити організації походу на Київ.

У цьому ж списку, каже Олег Зарубінський, закриття телепрограми "Толока" на УТ-1, погрозливі заяви міністра внутрішніх справ Василя Цушка, парад міліціонерів із собаками на Хрещатику.

— Це теж вияв страху влади перед масовим протестом людей, — зазначає політолог.

Зараз ви читаєте новину «Влада нарощує Луценкові м"язи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути