Ексклюзиви
неділя, 29 жовтня 2006 14:40

Візову процедуру з Європою спростять через рік

Головною подією минулого саміту Україна — Європейський Союз стало остаточне погодження текстів угод про спрощення візового режиму та реадмісію. Тепер їх мусять підписати і ратифікувати.

— Сьогодні наша спільна мета стала реальною, — каже "ГПУ" керівник відділу преси та інформації Представництва Європейської комісії в Україні Дірк Шюбель, 41 рік. — Візовий режим буде полегшено.

Згідно з домовленостями, отримувати візи до країн ЄС стане легше для українських бізнесменів, студентів, журналістів, близьких родичів, пенсіонерів, інвалідів, членів офіційних делегацій. Без віз до Євросоюзу їздитимуть власники дипломатичних паспортів. Рішення щодо видачі візи консульства ЄС ухвалюватимуть не довше ніж за 10 днів, лише у виняткових випадках — за 30. Коштуватимуть вони для українців 35 євро, а не 65, як у багатьох інших країнах. Деякі категорії українців отримуватимуть багаторазові візи на п"ять років.

10–12 тисяч нелегалів перетинатимуть українські кордони

Переговори між Україною та ЄС тривали майже рік і були досить складними. Час від часу виникали взаємні звинувачення. Брюссель жорстко прив"язував спрощення візової процедури до підписання угоди про реадмісію — вона передбачає повернення в Україну тих, хто нелегально потрапив з неї на територію Європейського Союзу. А Київ говорив про дискримінацію. Українська сторона вимагала відстрочки на три роки угоди щодо повернення в Україну тих нелегалів, які не є нашими громадянами.

Київ цілком обґрунтовано побоюється, що Україна перетвориться на відстійник для жителів Азії. А держава не готова до облаштування пунктів тимчасового утримання нелегалів. Не позначено на місцевості українсько-російський кордон, і це також є проблемою. Адже саме з Росії до нас потрапляє більша частина нелегалів. А з нею угоди про повернення їх Україна не має.

ЄС відстрочці опирався, хоча дав таку раніше Росії. І це при тому, що Київ, на відміну від Москви, давно вже запровадив для громадян ЄС безвізовий режим перетину українського кордону. Україна таки добилася бажаного для себе формулювання. Так само і зобов"язання від ЄС допомогти з облаштуванням кордонів.

— Ми усвідомлюємо проблему українських кордонів з третіми країнами, — каже Дірк Шюбель.

Про сприяння Євросоюзу йдеться в спеціальному додатку до угоди про реадмісію. Євросоюз зобов"язується надати Україні фінансову та організаційну допомогу в облаштуванні кордонів та тимчасових пунктів для нелегалів. Зрештою Україна отримала в угоді про реадмісію бажану для себе відстрочку.

— Для України угода про спрощення візового режиму є дуже вигідною, — каже заступник міністра закордонних справ Андрій Веселовський, 55 років. — Так, 10–12 тисяч нелегалів перетинатимуть українські кордони. З них в Україні залишатимуться 1,5–2 тисячі. Зате для сотень тисяч українців отримувати візи до ЄС стане легше.

Очікується, що угода про спрощення візового режиму набуде чинності приблизно через рік. Її ще мають підписати, а потім і ратифікувати, парламенти країн Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Візову процедуру з Європою спростять через рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути