середа, 08 лютого 2012 07:45

Вітчизняна кукурудза втрачає іранський ринок

Через економічні санкції Європейського Союзу щодо Ірану скоротився експорт вітчизняної кукурудзи. У січні Україна поставила в Іран 130 тис. т зерна, а в грудні торік 217 тис. т.

— Тегеран не може розрахуватися за кукурудзу, бо європейські банки зупинили фінансові операції, пов'язані з поставками зернових до Ірану, — пояснює аналітик консалтингової агенції "ААА" 36-річна Марія Колесник. — Наша держава не входить в Євросоюз, але прагне членства в ньому, а тому мусить підкорятися санкціям, накладеним на торговельні відносини.

Питання щодо ембарго приймається на рівні держав. А долю певного товару вирішує його власник. Тому рішення щодо подальшої долі партії кукурудзи, відправленої в Іран, прийматимуть суб'єкти господарювання, яким вона належить. Але українським зерном також торгують транснаціональні корпорації з американським чи європейським корінням. Ці материнські компанії можуть дати вказівки дочірнім підприємствам припинити торгувати з Тегераном.

Бойкот торгівлі з Іраном може тривати довго. Але якості кукурудзи це особливо не загрожує. На сухогрузах сховища обладнані так само, як і на елеваторах. Зерно у них можна зберігати і рік, і два. Але компанії — власники зерна можуть зазнати великих збитків, бо щодня доведеться платити за оренду судна.

Зараз на ринках дуже жорстка конкуренція. Зниження поставок зерна до Ірану загрожує Україні втратою цього ринку. Нас можуть замінити Бразилія й Аргентина. Тому Україна мусить постійно шукати нові ринки.

Зараз ви читаєте новину «Вітчизняна кукурудза втрачає іранський ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути