четвер, 12 травня 2011 02:15

Вирощувати картоплю стає вигідним

Озимина цьогоріч краща за минулорічну, тож зернових зберуть на 10–15% більше, прогнозує експерт аграрних ринків Роман Сластьон, 24 роки.

— Торішнє квотування експорту зернових спричинило структурні зміни в їх вирощуванні. Оскільки більше дозволяли продавати за кордон кукурудзу, вона стала прибутковішою. Тепер її сіють більше, а ячменю — менше. Площі соняшнику не зменшать, бо це найприбутковіша культура. Гречки засіють більше. Площі зростуть із 210 до 270–280 тисяч гектарів. На більше не вистачить насіння.

Прем'єр Микола Азаров заявив, що Україна зможе ближчими роками вийти на урожай зернових 60 мільйонів тонн. Це можливо лише за лібералізації ринку зерна. Квотування чи введення експортного мита не стимулюють виробників до розширення площ і збільшення інтенсивності виробництва.

Рентабельність картоплі становить 50 відсотків. Тому поступово до її вирощування повертаються великі господарства, які раніше це робили. Єгипетська картопля так само буде на нашому ринку, її завозять близько 1000 тонн на рік. Загальне виробництво бульби в Україні сягає 19–20 мільйонів тонн. На харчові цілі йде 5–6 мільйонів.

Улітку й восени знизяться ціни на всі овочі й зернові культури. Це сезонний фактор. Але ціни все одно будуть вищі, ніж торік, принаймні на рівень інфляції — 10 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «Вирощувати картоплю стає вигідним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути