середа, 31 жовтня 2012 07:45

Відеокамери не зробили вибори більш демократичними

Уперше в історії України процес голосування на всіх дільницях транслювали в інтернет за допомогою відеокамер. На обладнання з держбюджету витратили 1 млрд грн. Так хотіли забезпечити прозорість і унеможливити фальсифікації.

— Витрачений мільярд — гроші на вітер, — каже інформаційний директор громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська, 31 рік. — Відеозйомка забезпечує публічність виборчого процесу в момент голосування, але не роблять його прозорим. Камери фіксують лише, як люди ходять дільницею. На багатьох дільницях зйомка не завжди якісна.

Камерами не вдається зафіксувати, куди і який бюлетень поклали під час підрахунку голосів. Вони мають низьку деталізацію. Дрібні речі не зафіксують. Дивишся, заходить на дільницю людина, але не можливо розпізнати її обличчя, воно розмите. Доходило до того, що й не можна перерахувати скільки людей зображено в кадрі. Не чула, щоб під час виборів хтось із кандидатів чи спостерігачів робили запит на записане відео, як доказ того, що відбувалося насправді у форс-мажорних ситуаціях. Тому ефективність такого спостереження — мінімальна. Вона може бути в нагоді, коли на дільниці станеться пожежа чи нападуть якісь зловмисники. Камера дозволить зафіксувати це та миттєво зреагувати.

При спілкуванні з міжнародними спостерігачами не чула від них ні захвату, ні позитивних оцінок роботи відеокамер. Такі нововведення не роблять вибори демократичнішими.

Зараз ви читаєте новину «Відеокамери не зробили вибори більш демократичними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути