Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2010 07:13

"Від Митного союзу залишилася одна назва"

Росія продовжує гуртувати країни пострадянського простору біля себе, тому й тягне Україну в Митний союз. Про це заявив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода, 25 років.

— Від Митного союзу Росії з Білоруссю і Казахстаном залишилася одна назва. Бо вже задокументували понад 400 винятків у домовленостях про вільний рух товарів. Крім цього, ніхто не скасовував митні кордони між цими країнами і нетарифні торговельні обмеження. Отож, Росія досі обкладає митом експорт нафти і нафтопродуктів у Білорусі. А та у свою чергу збирає мито за транспортування російської нафти своєю територією в Європу.

Сама форма Митного союзу є недосконалою. Бо в його наднаціональній комісії Москва має 57 відсотків голосів, а Мінськ та Астана — по 21,5 відсотків. Оскільки рішення приймають двома третинами голосів, Росія завжди може їх заблокувати.

Непропорційною є і схема розподілу митних зборів у межах союзу. Росія отримує 86,5 відсотка коштів, Казахстан — 8,5, а Білорусь — лише 5. Мінськ взагалі роздумує про вихід із цього союзу, бо його пропозицію збільшити свою частку навіть на 0,3 відсотка досі розглядають. То куди прагне вступити Україна, якщо це взагалі унеможливить приєднання до зони вільної торгівлі і суперечить вимогам Світової організації торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «"Від Митного союзу залишилася одна назва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути