Ексклюзиви
вівторок, 17 березня 2009 16:53

"Вибори у Тернополі не мали нічого спільного з народним волевиявленням"

"Політичний хабар" від Секретаріату президента України — так народний депутат Андрій Шевченко назвав 10%, які нібито здобула Партія регіонів на виборах до Тернопільської обласної ради. Він пояснив, що раніше "регіонали" мали у патріотичному регіоні менше 3%. Коли їм приписали 10, то це — ціна за те, що вони не оскаржуватимуть результатів виборів.

За словами Шевченка, "тернопільський прецедент" є репетицією ситуації, яку намагатимуться перенести на всю Україну і яка немає нічого спільного з народним волевиявленням. Тому "бютівці" не братимуть мандатів депутатів обласної ради. Як запевняють представники БЮТ — передусім із поваги до тернопільчан.

У команді Тимошенко переконані, що в Тернопільській області "адміністративним шляхом із брутальними порушеннями законодавства та Конституції України проведено небезпечний фарс, який чиновники на чолі з Балогою хочуть видати за вільні вибори". "Як і попереджав Блок Юлії Тимошенко, у ході голосування відбулися численні фальсифікації. Так, реальна кількість людей, що проголосували, не перевищувала 30%, але за годину до закінчення голосування було вкинуто 20% бюлетенів. Іще одним свідченням масштабних фальсифікацій став начебто другий результат на виборах Єдиного Центру Балоги. Політологам-початківцям відомо, що партія, яка має 0,0% впливу та рейтингу як загалом по країні, так і в окремих областях, не може мати успіху без фальсифікацій", — ідеться у спеціальній заяві БЮТ.

З чого ж розпочався конфлікт і що призвело до того, що до виборів у Тернопільській області прикута увага всієї країни? Як розповідають експерти, передісторія цієї ситуації така: все було б добре у славному краї, якби туди не був надісланий главою облдержадміністрації Юрій Чижмарь — людина глави Секретаріату президента України Віктора Балоги. До його прибуття в облраді більшість працювала ефективно, вирішуючи проблеми регіону. Але в нового губернатора була інакша програма дій — дестабілізувати роботу обласної ради та забезпечити за будь-яку ціну перемогу Єдиного Центру — породження все того ж Віктора Балоги.

До прибуття нового губернатора більшість в обласній раді працювала ефективно

"Авантюра з призначенням дострокових виборів — справа рук Чижмаря і Балоги, яким не до вподоби була нормальна праця облради, з більшістю на основі БЮТ і партій із  блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Крім того, саме Чижмарь намагається позбавити 10 депутатів, які увійшли до більшості, депутатських мандатів, у такий спосіб дестабілізувавши ситуацію в регіоні", — розповідають місцеві спостерігачі.

Програма Балоги була виконана майже на всі сто — жителі патріотичного краю незчулися, як однієї весняної неділі опинилися в політичному Закарпатті. При цьому, як розповідають опоненти голови Секретаріату президента, фальсифікатори не врахували одного. "Вже сама тільки думка про те, що Тернопільщина могла дати партії Балоги 15% голосів, є образою жителів області. Тернопіль завжди голосував за свободу, незалежність, демократію. За таких, як Балога, він ніколи не голосував і не голосуватиме", — говорять у Блоці Юлії Тимошенко. Тобто виконавці "плану Б" перестаралися.

Як вважають у БЮТ, "єдиноцентристи" показали: можна не рахуватися з думкою українців, можна не мати ані партійних структур, ані авторитету, щоб забезпечити потрібний результат. Варто лише контролювати діяльність виборчих комісій. Саме тому тернопільський прецедент набуває особливого значення, і демократичні сили мають узяти його під контроль, аби не допустити подібного надалі. Якщо зараз ці сили не чинитимуть опору ганебним подіям, то вже завтра фальсифікації стануть нормою,  говориться у заяві БЮТ.

Незалежно від того, як розвиватиметься ситуація у краї, можна дійти висновку: президент України Віктор Ющенко колись сам страждав від фальсифікації на президентських виборах, а тепер його оточення застосовує такі ж брудні технології. Політолог Ігор Жданов підкреслює: "На жаль, як Мукачеве було прологом президентських перегонів 2004 року, так і Тернопіль став прологом президентських перегонів 2010-го". Експерт висловив переконання, що рейтинг Єдиного Центру і Партії регіонів не міг раптом, протягом одного дня, зрости уп"ятеро. Звичайно, якби волевиявлення громадян було демократичним та чесним.

Зараз ви читаєте новину «"Вибори у Тернополі не мали нічого спільного з народним волевиявленням"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути