середа, 22 серпня 2012 05:30

"Виборчий закон має дуже серйозні прогалини"

Автор: фото з сайта www.dif.org.ua
  Євген Радченко: ”Закладається сценарій формування потрібної більшості в комісіях”
Євген Радченко: ”Закладається сценарій формування потрібної більшості в комісіях”

Недоліки законодавства створюють умови для фальсифікацій результатів виборів, вважає директор із розвитку громадської організації "Інтерньюз-Україна" 38-річний Євген Радченко. Наприклад, партії, що просувають кандидата-мажоритарника лише в одному окрузі, прирівняні до партій, представлених списками.

— Проблема в тому, що всі політичні партії мають право формувати окружні виборчі комісії по всій Україні, — каже. — Незалежно від того, чи ця партія йде з одним мажоритарником в одному округу, чи зі списком та двома сотнями мажоритарників по всіх округах. Списками в нас планують іти 22 партії, а своїх мажоритарників подали 89. Тобто по Україні йдуть 22 партії, а їх правами користуватимуться 89.

Усі вони мають право подавати своїх представників до складу будь-яких окружних та дільничних комісій. Далі їх обере сліпий жереб. Скажімо, у вас, умовно, Партія любителів пива. Ви зареєстрували одного кандидата по мажоритарному округу. В такому разі можете подавати кандидатів на включення до складу будь-якої окружної виборчої комісії від вашої партії. Навіть до всіх 224 комісій, де ваш єдиний кандидат не йде. Таких "любителів пива" можна легко використати, щоб створити реальну більшість для прохідної партії.

Більш того, тут іще одна колізія. Обов'язково до складу окружної виборчої комісії включають по одному представнику від політичної партії, що представлена у Верховній Раді. У нас це "Регіони", комуністи, Об'єднана опозиція, Народна партія. Вони поза жеребом матимуть представника в ОВК чи ДВК. Інші — ні. Їм дозволено лише подавати своїх представників для жеребкування. Але партії, що автоматично делегують до складу окружної свого кандидата, теж мають право на сліпий жереб. Таким чином виборче законодавство передбачає цілком нелогічні кроки, що ведуть до нерівності представлення всіх учасників.

Як зробити по уму? До окружної включають представників тих партії, що мають фракції у Верховній Раді, але тоді їм забороняють іще подавати представників на жеребкування. Партія, що висунула кандидата в депутати тільки в мажоритарних округах, має право подати кандидатури своїх представників тільки в тому окрузі, де висунуто кандидата.

У мене тільки два пояснення недоліків законодавства. Перше — недолугість законотворців. Друге — закладається сценарій формування потрібної більшості в комісіях. Мабуть, щоб розмити можливість позапарламентських партій бути представленими в ДВК  та ОВК. Так можна послабити їхні позиції при відстоюванні результату. Коли багато партій подають на жеребкування своїх кандидатів у виборчі комісії, то сліпий жереб стихійно формуватиме склад комісій на користь численних статистів. Тобто зовсім не тих, хто буде затято боротися за свої голоси.

Зараз ви читаєте новину «"Виборчий закон має дуже серйозні прогалини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути