пʼятниця, 02 липня 2010 02:43

Входження в єврозону вільної торгівлі зашкодить агрокомплексу

Суттєвих втрат при укладанні угоди про вільну торгівлю з Євросоюзом може зазнати вітчизняне сільське господарство, вважає генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, 37 років:

— Найбільше аграріям зашкодить тарифний доступ до ринків, скасування експортного мита на насіння соняшнику, захист зареєстрованих у Європі географічних назв типу "шампанське", "коньяк" та можливість застосування Євросоюзом експортних субсидій.

Наші парламентери зараз домовляються лібералізувати імпорт продукції, аби полегшити доступ до ринків. Але в Україні імпортні мита на більшість товарів набагато нижчі. Якщо Україна знизить їх до нуля, конкуренція на внутрішньому ринку зросте. Але через тарифні квоти для наших експортерів Євросоюз значно обмежить доступ на його ринки.

Якщо скасують експортне мито на насіння соняшнику, всю сировину вивозитимуть у Європу. Наші переробні підприємства тоді залишаться без роботи, люди — без зарплати, а держава — без податків. Повториться ситуація 10-річної давнини, коли ціни на соняшникову олію влітку зростали удвічі.

Якщо ж Євросоюз захищатиме свої географічні назви, то в Україні коньяк продаватимуть як "бренді", а шампанське — як "ігристе вино" чи щось інше. Але ж ці види продукції виробляють в Україні не один десяток років. Якщо українці мають відкрити свій ринок, то хай і європейці симетрично діють.

Приєднання до Світової організації торгівлі призвело до зростання імпорту м"яса — до півмільйона тонн щороку. Це обмежило можливості розширення ринків збуту для вітчизняних виробників. До того ж держава зменшила розмір підтримки аграріям до 3 мільярдів гривень. У Євросоюзі державна підтримка перевищує 45 мільйонів євро.

Зараз ви читаєте новину «Входження в єврозону вільної торгівлі зашкодить агрокомплексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути