середа, 23 січня 2013 06:30

Великий бізнес шукає нові офшори

Через кризу у фінансовому секторі Кіпру українські олігархи переводитимуть капітали з цього офшору до інших — країни Центральної Америки, Африки, Карибського басейну. Українські офшорні компанії очікують потрясіння, прогнозує аналітик групи "Да Вінчі АГ" Андрій Колпаков, 32 роки.

— У них роками існували налагоджені схеми продажу товарів на Кіпр, а звідти кінцевому споживачу по зовсім іншій ціні. У цьому задіяні ланцюги фірм. Тепер бізнес-групи шукатимуть нові способи уникнення податків.

Основні кіпрські банки зараз під загрозою банкрутства. Потребують 10 мільярдів доларів для рефінансування. А ЄС, зокрема Німеччина, гроші давати не хоче. Це робить позицію Кіпру хиткою в очах інвесторів. У фінансових груп логічно виникає питання, як би врятувати свої капітали. Окрім того, влада почала демонструвати бажання виправити ситуацію з тінізованою економікою. Торік у листопаді Україна та Кіпр підписали угоди про уникнення подвійного оподаткування. Тим самим президент дав серйозний сигнал фінансово-промисловим групам щодо Кіпру.

Торік збільшився експорт українських товарів у Беліз, Британські Віргінські, Сейшельські, Маршаллові, Багамські острови. Це означає, що ці офшори почали активно використовуватися українським капіталом.

У світі кілька десятків офшорів. Є "чорні" та "білі". "Чорні" розташовані в Латинській Америці, на Карибах. І там можна зареєструвати компанію, навіть не в'їжджаючи у країну. Інформація про засновників не розголошується. Можна назначити директором підставного Хосе-Марію Лопеса, раз на рік сплачувати невеликий податок і проганяти через ту компанію будь-які гроші. Але в "чорних" офшорах є великі ризики. Якщо у країні зміниться уряд, компанію можуть раптом ліквідувати й заблокувати її банківські рахунки. Власник втратить великі суми.

Кіпр, як країна ЄС, є "білим" офшором. Там не приховують інформацію про засновників компанії. Працювати в них не так вигідно, але й через політичну стабільність ризиків менше.

Єдиний адекватний механізм боротьби з офшорами — створити офшор в Україні. Зменшити податок на прибуток, щоб українському бізнесу було зручніше працювати тут, а не виводити гроші з економіки.

Зараз ви читаєте новину «Великий бізнес шукає нові офшори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути