вівторок, 18 червня 2013 00:15

"Вебмані" знищують конкуренти"

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Київський офіс російської системи інтернет-розрахунків "Вебмані" обшукали. Правоохоронці та представники податкової заблокували рахунки компанії на 60 млн грн.

— Національний банк ще з 2009 року відмовляється погоджувати правила роботи "Вебмані" в Україні, — розповідає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, 60 років. — Компанія працює в Україні вже близько 10 років. Не думаю, що цей бізнес, собі на шкоду, відмовлявся б іти на співпрацю з владою. Очевидно, вони й самі прагнули легалізувати власну систему електронних грошей і посісти свою частину ринку, якби уряд справді хотів узгодити умови роботи.

Скоріш за все, це (блокування роботи фірми. — "ГПУ") робиться в інтересах інших бізнесів, які є прямими конкурентами "Вебмані". Тут не стільки йдеться про легалізацію і упорядкування системи електронних грошей, скільки про те, що хтось хоче монополізувати ринок інтернет-розрахунків. А монополізація завжди веде до здорожчання послуг. Оце й чекатиме на українців. Багато з них уже не можуть використати свої кошти, що дуже розлякує клієнтів.

"Вебмані" — не банк, і не виконує банківські функції. Це просто посередник — майданчик для використання грошей за допомогою інтернету. Будь-яке поповнення телефонного рахунку через термінал — теж електронні гроші. Ними користуються майже всі.

Немає великого значення, які гроші використовують люди — електронні чи паперові, кредитні чи депозитні, банківські чи позабанківські. Гроші є гроші. Але має бути спеціальний дозвіл на роботу з ними. Цими грошима мали б опікуватися банки. Це прямо заявляють і уряд, і Нацбанк. Проте на практиці сфера досі не врегульована. Більшість електронних коштів проходять поза банками. По правді, в цілому світі ця система не дуже врегульована. Навіть не існує єдиної теорії, як її до пуття впорядкувати. Інші компанії, що використовують електронні гроші, лише прикриватимуться банками. Але, по суті, нічого не зміниться.

Електронний гаманець можна поповнити з банківського рахунку, термінала чи поштовим переказом

Щоб користуватися послугами електронної платіжної системи, потрібно зареєструватися на її сайті й відкрити на ньому свій електронний рахунок — так званий гаманець. Він зберігає інформацію про суму коштів у ньому. Тоді слід поповнити рахунок. Це можна зробити через банківську картку, поштовий переказ, платіжний термінал. Гроші надходять миттєво. Далі ними можна розраховуватися за товари та послуги — платити за мобільний зв'язок, комунальні послуги, кабельне або супутникове телебачення, послуги провайдерів, а також робити покупки в інтернет-магазинах.

Головний закид банків до електронних систем — непідконтрольність цих грошей. Із них не платять податки. Тому Нацбанк вимагає від компаній проводити кошти через конкретну фінустанову, яка відповідатиме за грошові потоки. "Вебмані" досі цієї вимоги не виконала, тож її вважають нелегальною.

Зараз ви читаєте новину «"Вебмані" знищують конкуренти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути