Ексклюзиви
четвер, 12 жовтня 2006 18:22

"Вбивство Політковської другою справою Гонгадзе не стане"

  Ірина Хакамада: ”Ваші демократи повторили головну помилку наших”
Ірина Хакамада: ”Ваші демократи повторили головну помилку наших”

Заступник голови російського Народно-демократичного союзу Ірина Хакамада, 51 рік, розчарована поверненням до влади в Україні Віктора Януковича і каже, що в Росії люди більше довіряють Путіну, аніж демократам.


Чому вбили російську журналістку Анну Політковську?

— Це замовне політичне вбивство. Але коріння його може і не йти безпосередньо з Кремля. Я не вірю, що це було пряме замовлення з розряду "влада вбиває радикальних журналістів". Бо самій владі всього цього не треба. Путіну невигідно виправдовуватися зараз перед усіма за те, що в його країні вбили чесну людину з демократичними поглядами, справжнього борця. Окремих романтичних борців влада у нас не вбиває. Вони насправді не є для правлячого режиму реальною загрозою.

То кому ж це було треба?

— Коли влада поводиться так, як у Росії, то злочинність, зокрема й політична, вважає себе безкарною. Все куплено. От і подумали: прихлопнемо Політковську, копати ж сильно ніхто не буде. Справді, жодне замовне вбивство журналістів у Росії так і не було розкрито.

Тобто путінська влада опосередковано заохочує подібні вбивства?

— Влада чинить сваволю. І атмосфера ця провокує не лише вбивства журналістів, а й стрімкий розвиток у Росії національної нетерпимості. Вона спалахує, коли влада починає корчити із себе цинічного патріота. От і маємо тепер "справжніх патріотів" — фашистів, що вбивають іноземців за інший колір шкіри чи іншу мову. В Росії зараз повно радикалів і відвертих відморозків. Не виключено, що це вони добралися до Політковської.

Справу Політковської розкриють?

— Нічого розкрито не буде. Справжнього замовника не знайдуть. Убивць, як у випадку зі Старовойтовою чи Гонгадзе, може й відшукають, але далі виконавців справа не піде.

Це вбивство може стати для Росії чимось подібним до справи Гонгадзе в Україні?

— Політичні вбивства вже давно нікого в Росії не шокують і не об"єднують. Люди стали жорсткішими, вже до такого звикли. "Гонгадзе-2" в Росії не вийде. Український народ волелюбніший, більш європейський. І треба припинити прирівнювати росіян до українців. Влада в Росії та Україні дійсно чимось схожа, але народи — ні.

Ніхто досі не знає, кого обере своїм наступником Путін

В Україні до влади повернулися ті, проти кого спалахнула 2004-го помаранчева революція. Російських демократів це розчаровує?

— Дуже. Були великі сподівання, що Україна почне швидко рухатися вперед і Росія та інші країни СНД братимуть з неї приклад. І як можна було втратити таку можливість? Замість того щоб разом працювати над реформами, почалися конфлікти, розподіл посад. Ваші демократи повторили головну помилку наших — не об"єдналися, а почали шукати ворогів поміж себе. Крім того, треба було одразу ж після революції не чіпати Януковича й наближений до нього бізнес. Не перерозподіляти знову власність. А шукати порозуміння з тими, хто програв, консолідувати націю.

Як розвиватимуться українсько-російські відносини в умовах прозахідного президента і просхідного прем"єра?

— Думаю, Ющенко й надалі рухатиметься прозахідним курсом. Звісно, Москва намагатиметься перетягти на свій бік Януковича. Хоча він уже не той, що був раніше. Не йтиме на солідні поступки Кремлю, а вестиме власну, самостійну гру. Мені здається, що Росія усе менше уваги звертатиме на зовнішню політику й на Україну — у неї вистачає зараз внутрішніх проблем. Усе буде спрямовано на майбутні вибори президента. Ніхто ж досі не знає, кого саме обере своїм наступником Путін. Швидше за все, це стане відомо в останній момент. І це ще більше накручує ситуацію всередині країни.

Що буде характерним для передвиборної Росії?

— І надалі наростатиме боротьба між поганим і жахливим. А добре та світле жодних шансів на перемогу в Росії не має. Його закатали в асфальт. У наших демократів поки що бракує сил, щоб об"єднатися і боротися. У вас була оксамитова революція, а у нас відбувається оксамитова реставрація авторитарного режиму з ринковою економікою. Це ще не тоталітарний режим — тут дозволяють щось цвірінькати. Є слабка видимість багатопартійної системи й демократичних виборів. Це не Радянський Союз у чистому вигляді й не Китай — це влада, яка побудована на нафті й спецслужбах.

Які ж перспективи в російської опозиції?

— Перспективи є, але якщо всі боротимуться разом. Каспаров, Касьянов, Явлінський, Рижков, Хакамада, правозахисники... Не розводити балачки про те, як погано живеться й хто куди йде, а працювати. З огляду на нинішню ситуацію, результат прийде не скоро. Найближчим часом жодних успіхів у опозиції не буде. Ми повинні бути готовими повести за собою народ, а для цього треба почати виправляти власні помилки, працювати з простими людьми. Їх зараз неможливо розбудити, більшість розчарувалися в демократах через їхні минулі хиби. Більше вірять Путіну.

Що ви думаєте про російсько-грузинський конфлікт?

— Тут винні обидві сторони. Саакашвілі потрібно було консолідувати грузинських виборців перед місцевими президентськими виборами. І зараз він працює точнісінько у стилі Володимира Путіна — зліпив зовнішнього ворога. Російських офіцерів заарештували, принижували, при цьому чудово розуміючи: якщо погрожувати російському ведмедю, він обов"язково стане на диби.

І тепер Саакашвілі говорить: бачите, яка страшна Росія! Народ об"єднується і підтримка на наступних виборах грузинському президентові гарантована. Йому наплювати, що від цього страждають прості грузини, яких починають переслідувати в Росії. Російські силовики ж думають, що при нинішній системі їм усе дозволено. Починаються рейди нарядів міліції по школах, де вчаться грузинські діти, приниження грузинів. У цих же солдафонів інтелект не працював ніколи. А Путін на місцях ситуацію не контролює.

Зараз ви читаєте новину «"Вбивство Політковської другою справою Гонгадзе не стане"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути