Ексклюзиви
вівторок, 03 жовтня 2006 18:39

"Ваші люди надмірно заполітизовані"

  Рассел Лайн: ”Одні підтримують незалежність України від Росії, інші навпаки — за об’єднання”
Рассел Лайн: ”Одні підтримують незалежність України від Росії, інші навпаки — за об’єднання”

Українознавець Рассел Лайн, 61 рік, із британської Фундації Томпсона каже, що українці дуже відрізняються від росіян і впевнений, що Україна вступить до Євросоюзу.


Ви приїхали до України вперше десять років тому. Що відтоді тут змінилося?

— Українці так само тяжко трудяться, щоб покращити своє життя. Тяжка праця — це типово для вашого народу. Цим українці схожі на британців. Усі ми маємо однакові проблеми: безробіття, здоров"я, навчання дітей.

Та дещо британців і українців дуже відрізняє. У нас люди взагалі не цікавляться політикою. Їм абсолютно байдуже, чим зараз займається їхній прем"єр-міністр. Українці ж надмірно заполітизовані. Вони розмовляють про політиків у барах, кафетеріях, на вулицях. Побільшало свободи у висловлюваннях. Незважаючи ні на що, це очевидний результат Майдану.

Які основні суспільні проблеми ви бачите в Україні сьогодні?

— Головною є різниця між сільськими та міськими регіонами. Якщо від"їхати буквально двадцять кілометрів від столиці, то ніби опиняєшся в іншому столітті. Одразу бачиш коней, бідних людей. Це дивно для ХХІ сторіччя. Такої різниці між регіонами в межах однієї країни бути не повинно.

Також проблема, що одні підтримують незалежність України від Росії, інші навпаки — за об"єднання. Росія досі впливає на вашу країну. У політиці, економіці, соціальній сфері. Навіть самі британці часто приймають українців за росіян. Хоча ви дуже сильно відрізняєтеся.

Чим саме?

— Росіяни не такі сильні духом. Вони не намагаються покращити своє життя з такою наснагою, як українці. Не є дружелюбними, як ви. Українці не розчаровуються так, як росіяни. Ви постійно шукаєте нові можливості для розвитку.

Який вигляд має нинішня українська влада?

— В Україні жахлива ситуація з бюрократією та корупцією. Звісно, з цим стикаються всі країни. Та проблема України в тому, що корупцією заражена вся  економіка — знизу доверху. Це одна з головних перепон на шляху до Європейського Союзу.

Коли ж Україна до нього прийде?

— Україна вже в Європі, а в Євросоюзі буде за 10–15 років. Це обов"язково станеться. Так чи інакше, помаранчева революція зробила для українців важливу справу. Тепер чиновники з ЄС лояльно ставляться не до українських політиків чи уряду, а до простих українців. Вам потрібно лишатися самими собою. І тоді все буде гаразд.

Зараз ви читаєте новину «"Ваші люди надмірно заполітизовані"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути