четвер, 12 квітня 2012 00:45

"Вартість проекту ніхто не рахував"

Україна зацікавлена стати учасником будівництва газопроводу по дні Каспійського моря з Туркменистану до Азербайджану. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. Україна могла би вкласти у будівництво 790 млн євро — 10% вартості проекту.

Київ висуває вимогу, щоб газогін з'єднали з терміналом скрапленого газу у грузинському порту Кулеві на Чорному морі. Звідти можна відправляти паливо танкерами до порту "Південний" неподалік Одеси.

— Теоретично цей проект може дати Україні інше джерело постачання газу, — каже директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, 36 років. — Але я не бачу політичної волі для його реалізації. До того ж уряд не має грошей на його фінансування.

Можемо залучити інвесторів?

— Ідеться про надскладний проект: дороге ведення труби дном моря, а потім через гірську Грузію. Я не бачу інвесторів, яким це було б цікаво.

Загалом у південному газовому коридорі зараз обговорюють три проекти: Транскаспійський, Трансанатолійський газопроводи, які є конкурентами, та "Набукко". Про Набукко сім років одні балачки. Із Каспійським не вирішили багато політичних питань. Трансанатолійський газопровід — найреалістичніший, бо є політична воля і Баку, й Анкари.

Які політичні перешкоди для Транскаспійського газогону?

— Не вирішена проблема розподілу дна Каспійського моря. Між Азербайджаном і Туреччиною зараз хороші стосунки. Є співпраця Азербайджану й Туркменистану. Але проти будівництва виступають Іран та Росія. Ці держави здатні жорстко заблокувати процес розподілу дна.

Участь у будівництві дасть Україні зменшення ціни газу?

— Щоб зрозуміти, скільки коштуватиме той газ для України, треба знати вартість проекту. Її ніхто не рахував. До того ж слід спорудити термінали в Грузії й Україні, супутню інфраструктуру, десь фрахтувати дуже дорогі танкери. Думаю, Україні це все обійдеться у понад 7 мільярдів євро. Припускаю, навіть після повернення всіх інвестицій туркменське паливо не коштуватиме Україні дешевше за російське. Туркменський газ стає задорогий навіть для "Газпрому".

Тобто заява Азарова політична?

— Якби Янукович справді хотів брати участь у будівництві, він іще 2010 року домовлявся б із Грузією й Азербайджаном. На сьогодні половину терміналу в "Південному" звели б.

Україна може домовитися з Туреччиною про отримання скрапленого газу?

— Цілком. Але Туреччина ображена на нас. По-перше, турецькі компанії хотіли взяти участь у підготовці проекту терміналу в "Південному". Україна чомусь відкинула свого стратегічного партнера й обрала іспанську компанію. По-друге, Віктор Янукович сподівався підписати в Давосі меморандум з Азербайджаном про поставки скрапленого газу, який би надходив через Туреччину. І нічого не підписали. Є версія, що цьому завадив скандал із постачанням української зброї до Вірменії, з якою в турків складні відносини.

Зараз ви читаєте новину «"Вартість проекту ніхто не рахував"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути