Ексклюзиви
пʼятниця, 10 серпня 2018 06:01

В Угорщині з'явився "міністр Закарпаття"

В Угорщині створили посаду міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області. Посів її Іштван Грежа. Раніше він опікувався програмами допомоги Україні.

У нашому МЗС пригрозили заборонити в'їзд на територію України посадовцю.

"Викликали тимчасового повіреного в справах Угорщини в Україні Ласло Папа, — повідомили у відомстві. — Висловили йому рішучий протест. До сфери компетенції нового угорського міністра належить частина суверенної території України. Це пряме втручання у внутрішні справи нашої держави".

Наприкінці липня прем'єр Угорщини 55-річний Віктор Орбан заявив, що не вірить у реалістичність прагнень українців приєднатися до Євросоюзу чи Північноатлантичного альянсу. Мовляв, цьому завадить прагнення росіян зберегти вплив на Україну.

— Створення посади міністра в справах іноземної області незаконне. Ми — суверенна держава. Жодна інша країна не може займатися розвитком наших територій, — говорить дипломат Богдан Яременко, 46 років. — Це черговий щабель агресивної політики нашого сусіда. Раніше висував претензії до нового закону про освіту (Будапешт звинувачує Київ, що він обмежує права національної меншини на Закарпатті. Навчання в старших класах має бути українською, за законом. Мову меншини вивчатимуть як факультатив. — ГПУ). Блокував комісію Україна-НАТО під час саміту в Брюсселі.

Але не варто звинувачувати у всьому агресивного прем'єра Орбана. Українська влада сама віддавала контроль над Закарпаттям. Лише 12 відсотків області, приблизно 150 тисяч чоловік — це угорська меншина. Ми маємо інтегрувати їх в українське суспільство. Вивести з-під впливу Угорщини.

2 серпня Міноборони України заявило про намір розмістити батальйон 128-ї гірсько-штурмової бригади у місті Берегово поблизу кордону з Угорщиною.

Зараз ви читаєте новину «В Угорщині з'явився "міністр Закарпаття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути