пʼятниця, 20 липня 2012 10:24

"В Україні тенденція до зростання тривалості життя"

Від травня середній розмір пенсійної виплати в Україні збільшився з 1279 грн до 1399 грн. Зростання відбулося на виконання соціальних ініціатив президента. Забезпечення цих виплат змушує нашу економіку працювати на межі можливостей, уважає екс-міністр економіки 57-річний Віктор Суслов.

— Недостачу Пенсійного фонду сьогодні покривають із держбюджету. Тому в близькому майбутньому цілком реальні чергові жорсткі кроки держави з економії — підвищення пенсійного віку, — каже. —  Як не крути, а Пенсійний фонд треба збалансувати.

Рівень пенсійного забезпечення залежить від розвинутості економіки, а не специфіки адміністрування пенсійної системи, — продовжує Суслов. — Росія має більший ВВП, більше продає газу та нафти, тому може дозволити собі більші пенсії. За великим рахунком, експортні товари України теж переважно сировинні — метал, хімія. Інша справа, що в нас природних багатств менше. Зростання пенсій в Азербайджані також може бути пов'язане з нафтою і газом.

Пенсійне забезпечення відповідає рівню структури економіки. Аби підняти пенсії, треба розвинути високотехнологічні галузі економіки та зменшити її енергоємність. Сьогодні Україна зазнає науково-технічної кризи. Нема за що підвищувати соціальні стандарти. Плюс треба врахувати, що державні борги зростають. Це означає, що податкове навантаження на працююче населення збільшуватиметься. А це провокує зростання пенсійного віку.

— Збільшувати пенсійний вік спонукають також старіння населення й дефіцит Пенсійного фонду, — додає економіст Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи 37-річна Лідія Ткаченко. — Але з цим можна боротися по-різному. Наприклад, у деяких країнах людина, яка пізніше виходить на пенсію, отримує більшу пенсію. У нас таке неможливо, бо вигідніше вийти на пенсію та продовжувати працювати. Сьогодні у нас близько трьох мільйонів працюючих пенсіонерів. Це теж непогано.

Україні ще доведеться піднімати пенсійний вік?

— Треба ще закінчити реформу 2011 року. Вона передбачає поступове підняття пенсійного віку на півроку. Й чоловіки, й жінки виходитимуть на пенсію в 60 років лише з 2021-го. Що далі, сказати важко. В Європі пенсійний вік визначають за поколіннями. У Британії розписано на 70 років уперед, коли і який буде пенсійний вік. Ці покоління тільки народились, а для них установлена межа.

Чи буде такий пенсійний вік, що більшість людей не доживатимуть?

— Навряд. Зараз в Україні тенденція до зростання середньої тривалості життя. Останні дані Держкомстату за 2009-2010 роки: для чоловіків середньоочікувана тривалість життя при народженні становить 65,3 року, жінок — 75,5 року. Але треба розуміти, що це разом з усією смертністю, зокрема й немовлят. А ті чоловіки, які доживають до 60 років, далі живуть іще 15,6 року, а жінки — 20,3 року. Така статистика. І це дорівнює середньоєвропейському показнику.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні тенденція до зростання тривалості життя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути