Ексклюзиви
четвер, 09 квітня 2020 07:46

В Україні завершився державний переворот

Автор: PRM.UA
  Поліцейські затримують студента Валентина Бур’янова в Києві 6 квітня. Він переплив Дніпро, щоб потрапити на спортивний майданчик у Гідропарку. Міст правоохоронці перекрили. На затриманого склали адмінпротокол за недотримання правил карантину. Суд відбудеться 15 квітня
Поліцейські затримують студента Валентина Бур’янова в Києві 6 квітня. Він переплив Дніпро, щоб потрапити на спортивний майданчик у Гідропарку. Міст правоохоронці перекрили. На затриманого склали адмінпротокол за недотримання правил карантину. Суд відбудеться 15 квітня

Кабмін перевищив свої повноваження

Із 6 квітня в Україні діють ­посилені карантинні обмеження.

Громадянам заборонено пересуватися більш ніж по двоє. При собі потрібно мати посвідчення особи. У громадських місцях обов'язково слід носити маску або респіратор. Заборонено прогулюватися у парках, скверах, лісопаркових і прибережних зонах. Дозволяється тільки в разі потреби вигуляти домашню тварину. Дітям до 14 років не можна виходити на вулицю без супроводу батьків або опікунів. Людей старше 60 років зобов'язали до самоізоляції. Постанову Кабінет міністрів ухвалив 2 квітня.

За порушення карантину штраф від 17 до 34 тис. грн.

— Кабмін перевищив свої повноваження. Обмежувати права й свободи громадян шляхом запровадження воєнного чи надзвичайного стану уповноважені Конституцією лише президент і Верховна Рада, — коментує правник 47-річний Геннадій Друзенко.

— Вихід державного органу за межі своїх повноважень — це узурпація влади. Тому стаття 60 Конституції звільняє від відповідальності тих, хто відмовляється підпорядковуватися незаконним наказам узурпатора.

Уряд обмежив одразу низку прав, гарантованих Конституцією — на свободу та особисту недоторканність, на свободу пересування і віросповідання, на мирні збори, підприємницьку діяльність, працю та страйк.

6 квітня в країні завершився заздалегідь оголошений державний переворот. Неуповноважений орган державної влади обмежив наші фундаментальні права та свободи у непередбачений Конституцією спосіб. А "правоохоронні" органи застосовують штрафні санкції за невиконання незаконних приписів.

Під приводом піклування про життя та здоров'я громадян влада перейшла рубікон. Врятувати нас у неї просто немає ресурсів. Ані з позикою Міжнародного валютного фонду, ані без неї. Бо навіть збільшена допомога не перекриє тих грошей, які в Україну щороку переказували тільки заробітчани. За минулий рік майже 12 мільярдів доларів, за даними Нацбанку. Гроші МВФ не роздаси бізнесу та людям, що втратили роботу, як зараз роблять заможні країни. А заробляти і виживати самостійно влада людям заборонила. Причому в такий спосіб, що тепер кожен поліцейський на власний розсуд тлумачитиме, що таке "громадські місця", "прибережна зона" чи "засоби індивідуального захисту". Ці поняття відсутні у законодавстві.

Як реагувати на цей виклик? ­Можна змиритися. Визнати, що Конституція не варта навіть паперу, на якому написана. Це типовий шлях до диктатури. Друга відповідь на узурпацію влади записана в Декларації незалежності США — коли довга низка правопорушень і зло­вживань владою виявляє намір підпорядкувати народ абсолютному деспотизму, тоді народ має право та обов'язок повалити такий уряд і встановити нову форму убезпечення народу в майбутньому.

Українцям прийшов час обирати. Повернутись у беззаконня совка, коли записані в Конституції права і свободи були не більш як димовою завісою для таємних інструкцій ЦК КПРС, КДБ та МВС. Чи зробити вирішальний ривок у світ верховенства права, в якому правила гри не завжди досконалі й справедливі, але вони є і більш-менш однакові для всіх.

Відносна свобода — це все, що залишилось у цій країні. Якщо ми обміняємо її та рештки права на примарний шанс вижити в умовах пандемії, вона може ніколи не повернутися на ці терени. Тоді ми остаточно перетворимося на бідну євразійську периферію. Злиденну й невільну.

Будь-яка спроба внутрішньої диктатури та узурпації влади в Україні традиційно завершується отаманщиною, руїною й прикликанням варягів на царювання. Ризикуємо стати на цей кармічний ескалатор, що привезе нас туди, куди привіз наших предків 100 років тому.

Зараз ви читаєте новину «В Україні завершився державний переворот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути