неділя, 15 липня 2007 17:20

У Партії регіонів конфлікт між Януковичем і Ахметовим

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Досі Партія регіонів виглядала монолітною силою, мало не армійським підрозділом із залізною дисципліною. Однак останнім часом експерти твердять, що не все так безхмарно в таборі "регіоналів". І протиріччя, які ретельно приховували, можуть незабаром вийти назовні.

За інформацією політолога Олега Покальчука, 52 роки, конфлікт виник між прем"єром і найбагатшим українцем Ринатом Ахметовим. Мовляв, формальний лідер "регіоналів" Віктор Янукович вирішив не грати більше під дудку мільярдера, а стати самостійним політиком. Ахметову така амбіційність Януковича виявилася не до душі.

— Для Януковича ситуація критична, — каже Покальчук. — Результатом конфлікту з Ахметовим може стати навіть зміщення Януковича з поста  партійного лідера. Це призведе до його відходу з великої політики.

Аби зміцнити свої позиції в партії, прем"єр прагне заручитися підтримкою бувалих політиків із міцними зв"язками в бізнесі. Такі знайшлися в очолюваному ним же уряді. Це міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов і віце-прем"єр-міністр Дмитро Табачник. З нині чинних міністрів новоспеченими "регіоналами" можуть стати міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич і міністр соціальної політики та праці Михайло Папієв. Зараз обидва члени СДПУ(о). Не виключено, що народним депутатом за списками Партії регіонів стане й лідер об"єднаних есдеків Віктор Медведчук.

Богатирьова публічно й жорстко розкритикувала Азарова

— Такі розмови є, але остаточного рішення ще не прийнято, — каже народний депутат від Партії регіонів 49-річний Володимир Зубанов. — Загалом у виборчому списку може з"явитися щонайменше сімдесят нових прізвищ.

Щоправда, участь есдеків у списку "регіоналів" буде хіба що індивідуальною. Заступник лідера СДПУ(о) Ігор Шурма, 49 років, сумнівається, що Партія регіонів із ними блокуватиметься.

— Історія "Нашої України" з Партією промисловців і підприємців Анатолія Кінаха стане хорошим стимулом для Партії регіонів, аби не йти в блоці з будь-ким, — сміється він.

Шурма не виключає, що СДПУ(о) увіллється в Партію регіонів, як це зробила на минулих виборах очолювана покійним Євгеном Кушнарьовим партія "Нова демократія".

Проте входження провідних есдеків до передвиборних списків Партії регіонів навряд чи сподобається всім "регіоналам". І може стати ще одним фактором розколу всередині партії. СДПУ(о) і її члени в нинішньому уряді Януковича — добре відомі симпатики Росії. Водночас Ринат Ахметов висловлює очевидну прихильність до європейського шляху України. Це, зокрема, відкриває нові перспективи для його бізнесу. Не дивно, що в гаслах Партії регіонів і виступах деяких її лідерів дедалі частіше чути європейські нотки. Проте вагома частина лідерів "регіоналів" усе-таки залишається проросійськи налаштованими. Зокрема й через пов"язані з Росією бізнес-інтереси.

За інформацією наближених до Партії регіонів осіб, фінансувати політичні амбіції Віктора Януковича погодився нинішній віце-прем"єр-міністр Андрій Клюєв. Він сподівається і в майбутньому уряді отримати контроль над паливно-енергетичним комплексом. Водночас стверджують, що сам Ринат Ахметов більше не хоче бачити Януковича на посаді прем"єр-міністра. Може навіть погодитися на прем"єрство Віталія Гайдука або Сергія Тарути, яким належить корпорація "Індустріальний союз Донбасу".


Нещодавно Ринат Ахметов і його найближчий соратник Борис Колесніков показово продемонстрували своє несприйняття гвардії Януковича.

Вони не з"явилися на урочисте засідання з нагоди 75-річчя Донецької області. Бо першу скрипку там грали близькі до прем"єра його перший заступник Микола Азаров і віце-прем"єр Андрій Клюєв. Прикметно, що і Ахметов, і Колесніков були того дня в Донецьку.

— Це точно не демарш з їхнього боку. Просто так склалися обставини, — каже про неоднозначну ситуацію "регіонал" Юрій Мірошниченко, 37 років. — Але я не можу пояснити, чому вони не прийшли на засідання.

Показово також, що минулого тижня близька до Ахметова 54-річна Раїса Богатирьова публічно й жорстко розкритикувала Миколу Азарова. Причиною стало оприлюднення закону "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти". Закон опублікували за підписом спікера. Азаров і Мороз заявили, що вважають закон чинним.

— Хотілось би нагадати Миколі Яновичу, що саме коаліція, координатором якої є я, призначила його на займану ним посаду, — заявила Богатирьова. — Ми повинні працювати над удосконаленням законодавства у сфері державних закупівель, однак уже у майбутньому парламенті. А не влаштовувати незрозумілі ігри навколо опублікування закону. Цей закон не був офіційно оприлюднений, а відтак не набув і не набуде чинності.

Ця заява Богатирьової була розміщена на офіційному сайті Тендерної палати, почесним президентом якої є соратниця Ахметова. Щоправда, після цього вона публічно відреклася від таких слів —  але, як відомо, диму без вогню не буває.

Лідер партії "Пора" Владислав Каськів взагалі прогнозує, що Партія регіонів із часом остаточно розколеться. За його версією, через два-три роки буде створено дві партії. Одна ліберальна, а інша — консервативно-проросійська. Першу очолить людина, максимально близька до Рината Ахметова. Це може бути як його бізнес-партнер і друг дитинства Борис Колесніков, так і Раїса Богатирьова. А біля керма проросійської партії стане нинішній прем"єр Віктор Янукович.

Зараз ви читаєте новину «У Партії регіонів конфлікт між Януковичем і Ахметовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути