середа, 27 грудня 2017 05:50

У медичному університеті Богомольця запровадили європейські інструменти самоврядування

Щоб відповідати вимогам європейського освітнього простору, українським вузам недостатньо змінити науково-практичні програми та вдосконалити навчальний процес. Не менш суттєвих реформ потребують педагогічний і студентський колективи. І як показує практика, в українських ВНЗ зміни вже розпочалися.

— Теперішні студенти мають набагато більше інструментів самоврядування. Вони вільніші й не відчувають того тиску, що відчували ми у 2012–2013 роках. У ті часи варто було приїхати до університету якомусь високопосадовцю — миттю перекривали дороги, нас шикували в коридорі "для привітання". Із 2014-го такі явища зникли, — розповідає випускник НМУ ім. Олександра Богомольця 2016 року 25-річний Арман Качарян.

Як стверджують студенти, університетське життя докорінно змінилося з приходом на посаду ректора НМУ ім. Олександра Богомольця Катерини Амосової. Студентська спільнота, що знайшла своє уособлення у студентському Парламенті, отримала повноваження для розв'язання питань щодо життя та розвитку університету та вільний доступ до вищого керівництва вузу.

Окрім участі у важливих управлінських рішеннях, студентський Парламент займається організацією різноманітних творчих, культурних, волонтерських і спортивних заходів, виступає з ініціативами для покращення студентського життя та навчання.

— Завдяки співпраці з адміністра­цією університету ми створили перший у закладі "воркспейс" (місце зустрічі замовників і виконавців певних послуг. — ГПУ), де студенти мають можливість вільно користуватися wi-fi, спілкуватися, працювати над проектами, — говорить голова Студентського парламенту Костянтин Ковалішин, 24 роки.

Він також розповів, що в університеті працює антикорупційний комітет. Завдяки роботі якого, наприклад, навесні 2017-го з університету відрахували "студентів-рєшал", які за гроші пропонували допомогу у складанні іспитів.

Системних змін зазнав і педагогічний колектив. Одним із головних векторів університету став курс на його омолодження. І якщо 2014-го в університеті ім. Олександра Богомольця середній вік викладачів дорівнював 50 років, то вже 2017-го помолодшав на три роки і склав 47 років. І цей процес триває.

Створили кадровий резерв на посади ректора, проректорів, завідувачів кафедр. Резерв на посади завідувачів кафедр існує на 85 (98,8%) кафедрах університету. Він забезпечений докторами наук із середнім віком 54,7 рік і доцентами, кандидатами наук із середнім віком 49,7 років.

За словами доцента кафедри, декана 2-го медичного факультету Наталії Літвінової, 2016-го в університеті з кадрового резерву вперше обрали 16 завідувачів кафедр і двох деканів. А 2017 року кадровий резерв забезпечив вуз трьома новими завідувачами кафедр, одним деканом факультету, завідувачем центру підвищення кваліфікації викладачів Інституту післядипломної освіти, завідувачем навчально-методичної лабораторії Інституту післядипломної освіти.

В університеті постійно проводять анкетування студентів, викладачів і ключових роботодавців із метою запобігання проблемам і забезпечення здорового та комфортного університетського клімату.

Зараз ви читаєте новину «У медичному університеті Богомольця запровадили європейські інструменти самоврядування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути