вівторок, 24 лютого 2009 16:49

"Цього року до служб зайнятості прийдуть три мільйони людей"

  Володимир Галицький: ”Викликана економічною нестабільністю хвиля безробіття пройде, як епідемія грипу”
Володимир Галицький: ”Викликана економічною нестабільністю хвиля безробіття пройде, як епідемія грипу”

Директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький, 46 років, не радить тим, хто втратив роботу, користуватися послугами приватних агенцій із працевлаштування.

Яка зараз ситуація з безробіттям?

— Прогнозується, що рівень його цього року складе приблизно 9 відсотків. Послугами служби зайнятості скористаються 3 мільйони громадян. Торік було 2,5 мільйона.

Чи вистачає вакансій для людей, що шукають роботу?

— У службі зайнятості на сьогодні понад 80 тисяч вакансій. Було більше, але тільки за грудень минулого року ми заповнили 140 тисяч вакансій, у січні працевлаштували близько 40 тисяч людей. Але попит і пропозиція в різних регіонах відрізняються. Найскладніша ситуація на сході країни і в західних сільськогосподарських регіонах. А от у Києві значно краще: на 12 тисяч шукачів роботи припадає 20 тисяч вакансій. Наприклад, на Вінниччині на одне робоче місце претендує близько 40 осіб.

Які ж галузі потребують у цей час нових рук?

— Робочі місця є практично в усіх галузях. На ринку праці нині затребувані слюсарі, електромонтери, малярі, газозварники. Користуються попитом професії сфери обслуговування — офіціант, продавець, охоронець, водій. Є вже потреба в менеджерах із реклами й продажів. Почали повертатися на робочі місця працівники банківської системи.

А щодо зарплат?

— Сьогодні знайти високооплачувану роботу складно. Скажімо, у Києві ще восени минулого року мало хто погоджувався на зарплату в півтори тисячі гривень. Нині вакансії з таким окладом розходяться досить швидко.

Чи вистачає у Фонду соціального страхування на випадок безробіття грошей для виплати допомоги?

— Так. У цьогорічному його бюджеті передбачено вдвічі більше коштів порівняно з минулим роком — понад 4 мільярди гривень. Виплата допомоги з безробіття — єдина захищена стаття витрат. Ухвалення нового закону щодо зменшення впливу фінансової кризи на сферу зайнятості сприяло збалансуванню бюджету фонду й уникненню його можливого дефіциту. Передбачено загальне збільшення на 0,4 відсотка розміру страхових внесків на випадок безробіття.

На Вінниччині на одне робоче місце претендує близько 40 осіб

Що ще нового впроваджено в систему призначення допомоги з безробіття й пошуку роботи?

— Зараз головне — зберегти кадровий потенціал. Підтримати тих, хто залишився без роботи чи ризикує її втратити. Отож згаданий закон передбачає також фінансування витрат роботодавця на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації працівників, які перебувають під загрозою звільнення — за умови, що ці працівники залишаються на підприємстві. Сьогодні звільнити працівника, що лив метал чи керував високотехнологічним устаткуванням — це ніби розібрати піч чи поламати верстат. Без фахівців виробництво не відновити. Тому так важливо в період кризи зберегти кадри.

Також відповідно до закону змінився порядок виплат допомоги з безробіття тим, хто звільнився за згодою сторін. Працівник добровільно йде на такий крок, отож таке рішення не відрізняється від звільнення за власним бажанням. Тому на восьмий день після звернення до служби зайнятості, звільнена за згодою сторін людина одержує статус безробітної. Проте допомогу тепер вона починає одержувати на 91-й день — так само, як і звільнені за власним бажанням.

А що робити, якщо робітника змушують піти "за згодою сторін"?

— Зрозуміло, що роботодавець намагається уникнути процедури скорочення штатів. Але примусити людину написати заяву за власним бажанням він не вправі. Якщо все ж примушує, то працівник має звернутися в свою профспілку чи в центр зайнятості, де йому допоможуть зв"язатися з інспекцією з контролю за додержанням законодавства про зайнятість, органами Держнаглядпраці та, за потреби, із прокуратурою. Сама людина, в першу чергу, повинна відстоювати свої права.

Якщо ж роботодавець не може забезпечити працівника роботою, про скорочення він зобов"язаний попередити за два місяці й виплатити вихідну допомогу в розмірі не менше за середньомісячний заробіток. До речі, у країнах Західної Європи допомогу з безробіття одержують тільки ті громадяни, яких скоротили.

Яка нині допомога з безробіття?

— Мінімальний її розмір для осіб, які не сплачували внески до фонду і не були застраховані, становить 360 гривень. Для застрахованих — 500 гривень. А взагалі, допомога з безробіття залежить від страхового стажу і заробітку на останньому місці роботи.

Як поводитися людині, яка втратила роботу чи опинилася на межі звільнення?

— Насамперед не піддаватися паніці. Викликана економічною нестабільністю хвиля безробіття пройде, як епідемія грипу. Якщо ви втратили роботу чи вас попередили про звільнення — дійте, звертайтеся до найближчого центру зайнятості. Усі послуги там безкоштовні, а пропоновані вакансії — актуальні. На відміну від багатьох не надто чесних приватних фірм із працевлаштування, де за чималі гроші ви отримаєте перелік неіснуючих вакансій.

Зараз ви читаєте новину «"Цього року до служб зайнятості прийдуть три мільйони людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути